Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γέννημα - θρέμμα του λαού

Ο Δημήτρης Κατσικογιάννης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1915 στην Καρυά Ολύμπου. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία το 1939 του έδωσε υποτροφία για το Παρίσι, όπου έκανε μελέτη για την αναστήλωση του Μουσείου Δελφών. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Καλών Τεχνών ήταν κάτοχος επτά βραβείων.

Την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά την απελευθέρωση πέρασε στις γραμμές του ΔΣΕ. Το 1952, ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων, καταδικάστηκε ισόβια για την αντιστασιακή δράση του. Φυλακίστηκε στην Κέρκυρα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Αλικαρνασσό και ξανά στην Κέρκυρα, από όπου αποφυλακίστηκε το 1961 με κατεστραμμένη την υγεία του. Το 1964 παντρεύτηκε τη Λέγκω, της οποίας η συμβολή στην καλλιτεχνική δημιουργία του υπήρξε τεράστια και ανεκτίμητη.

Ο Δημήτρης Κατσικογιάννης πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Πούσκιν, στο Ερμιτάζ, στη Μόσχα και στη Βαρσοβία. Εργα του υπάρχουν στη Μόσχα και στη Βαρσοβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ