Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Βομβιστικές επιθέσεις και αραβική ενότητα
  • Δυο βομβιστικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ πυροδοτούν περαιτέρω το, ήδη, εκρηκτικό κλίμα στα Αυτόνομα
  • Με εγκώμια της πολυπόθητης επιτευχθείσας αραβικής ομοψυχίας άρχισε η Αραβική Σύνοδος, που φαίνεται να καταλήγει σε κοινή απόφαση και για το Ιράκ, εκτός από την Ιντιφάντα

Διαδήλωση παλαιστινίων στη Ραμάλα

Associated Press

Διαδήλωση παλαιστινίων στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Σείστηκε από δύο βομβιστικές επιθέσεις, με διαφορά έξι ωρών, η Δυτική Ιερουσαλήμ, οξύνοντας περαιτέρω τα, ήδη, τεταμένα πνεύματα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μετά τη δολοφονία ενός νηπίου στην εβραϊκή κοινότητα της Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή, οι Αραβες ηγέτες στην πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από δέκα χρόνια, διατύπωναν σε όλους τους δυνατούς τόνους την «ανάκτηση της ενότητας της αραβικής οικογένειας» και κατέφευγαν, για άλλη μια φορά, στη «σκληρή γλώσσα» κατά του Ισραήλ. Επί του πρακτέου, όμως, τα μέτρα που έχουν τεθεί προς συζήτηση δεν είναι εντυπωσιακά, όπως άλλωστε και εκ μέρους του ΟΗΕ, παρά την ασυνήθιστα «σκληρή», για το Ισραήλ, ομιλία Ανάν.

Ενας νεκρός και 30 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός της δεύτερης βομβιστικής επίθεσης, που σημειώθηκε, χτες νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή Γαλλικός Λόφος, της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Νεκρός φαίνεται ότι είναι ο κομάντο αυτοκτονίας, ο οποίος μετέφερε στη ζώνη του εκρηκτικά που εξερράγησαν αμέσως μετά την κάθοδό του από λεωφορείο. Αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ, μέχρι το βράδυ, δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης για αυτήν τη βομβιστική επίθεση. Ο Γαλλικός Λόφος είναι συνοικία της Δυτικής Ιερουσαλήμ, που κατακτήθηκε το 1967 και προσαρτήθηκε στο Ισραήλ, χωρίς, όμως, ποτέ να αναγνωριστεί διεθνώς η κίνηση αυτή.

Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Ταλπιότ, επίσης της Δυτικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 διερχόμενοι οδηγοί. Την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ».

Δηλώσεις έκανε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, στενός συνεργάτης του Σαρόν, ο οποίος προειδοποίησε τους πολίτες «και για νέες τέτοιες επιθέσεις» και υποστήριξε ότι «πλέον το Ισραήλ είναι σε κατάσταση πολέμου και την πλήρη ευθύνη έχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης». Χαμηλότερων τόνων προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, τονίζοντας ότι «με τη βία δεν πρόκειται οι Παλαιστίνιοι να κερδίσουν τίποτε» και εκτίμησε ότι «είναι μάλλον κινήσεις εντυπωσιασμού, με αφορμή την αραβική σύνοδο». Ο Πέρες απέφυγε, πάντως, να προσδιορίσει την ισραηλινή αντίδραση, αρκούμενος να πει ότι «θα δοθεί στην κατάλληλη στιγμή».

«Καζάνι που βράζει» τα Αυτόνομα

Με απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας και πλήρη αποκλεισμό αντέδρασε ο ισραηλινός στρατός στη δολοφονία ενός νηπίου 10 μηνών, τη Δευτέρα, στον εβραϊκό τομέα της Χεβρώνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους εποίκους και τον ισραηλινό στρατό, αφού οι πρώτοι προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και να πάρουν εκδίκηση. Φαίνεται, όμως, ότι ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός αφού έγιναν βανδαλισμοί σε πολλά σπίτια, μαγαζιά και αυτοκίνητα Παλαιστινίων ενώ πυρπολήθηκε ένα διοικητικό μουσουλμανικό κτίριο. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός έπληξε με ρουκέτες τη συνοικία Αμπού Σνεϊχάχ, από όπου προήλθαν τα φονικά πυρά.

Σχολιάζοντας την ένταση, ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θλίβεται για κάθε ανθρώπινη απώλεια, Παλαιστινίου ή Ισραηλινού, αλλά και στην περίπτωση της Χεβρώνα θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ένταση οξύνεται από την παρατεταμένη ισραηλινή κατοχή και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο αναρωτιόταν «από πού προκύπτει η βεβαιότητα ότι την ευθύνη για τον τραγικό θάνατο του νηπίου την έχει Παλαιστίνιος ελεύθερος σκοπευτής και όχι Ισραηλινός, από τους πολλούς που βρίσκονται στην περιοχή». Συγκρούσεις, μικρής, εμβέλειας σημειώθηκαν, χθες, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενότητα σε «όλους τους δυνατούς τόνους»

Τη, μετά από τόσα χρόνια εσωτερικών διενέξεων, επιτευχθείσα ομοψυχία του αραβικού κόσμου εξήραν σε όλους τους δυνατούς τόνους, οι Αραβες ηγέτες, οι οποίοι δεν έχαναν καμία ευκαιρία να την επιβεβαιώνουν. Ομόφωνη ήταν η υποστήριξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ενώ φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, τελικά, κάποιου είδους μέση λύση για το θέμα του Ιράκ. Ισως, τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα είναι από τις ομιλίες του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που μίλησε για «ενωμένη αραβική οικογένεια» και του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ, που κάλεσε τους συμμετέχοντες «να μη μετατραπεί και αυτή η Σύνοδος σε τείχος δακρύων, αλλά σε έναυσμα δράσης».

Η σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ, η καταδίκη του αποκλεισμού, της χρήσης βίας κατά των Παλαιστινίων και της συνέχισης της κατοχής αραβικών εδαφών είναι μερικά αναμενόμενα σημεία στο προτεινόμενο κείμενο τελικής απόφασης, που θα λάβουν σήμερα οι 22 Αραβες ηγέτες. Επίσης, αναμένεται να εγκριθεί μηνιαία οικονομική βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να συναποφασιστεί η άσκηση περαιτέρω πίεσης για τη λήψη μέτρων προστασίας του παλαιστινιακού λαού, αφού η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή υπαναχώρησε από τη θέση της για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης. Επίσης, οι Αραβες ηγέτες υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους στο αίτημά τους για επανάληψη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν υπό τον Εχούντ Μπαράκ. Εντούτοις, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο υιοθέτησης της συριακής πρότασης για άμεσο μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και διακοπή διπλωματικών σχέσεων, και η πρόταση αναμένεται να περιληφθεί στις «περαιτέρω πιθανότητες».

Με βάση και τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αραβες, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την εικόνα ενότητας, κατέληξαν τελικά σε μια «κοινά αποδεκτή» πρόταση για το Ιράκ, που εισηγήθηκε η Αίγυπτος. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, θα ταχθούν υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, χωρίς, όμως, να προχωρούν σε απόφαση παραβίασής τους, ούτε σε αμφισβήτηση των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, που υποστηρίζουν η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, οι οποίες, όπως και το Ιράκ, είναι οι μοναδικές που δεν εκπροσωπούνται από αρχηγούς κρατών.

Η «αναμενόμενη έκπληξη» ήταν ο «σκληρός, για το Ισραήλ, χαιρετισμός του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μίλησε για «συλλογική τιμωρία» και δικαιολόγησε την αραβική οργή «για τη χρήση υπερβολικής βίας». Σπεύδοντας, όμως, να καλέσει και τις δύο πλευρές να «επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», υπενθύμισε ότι το «Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης». Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο Ανάν εξέφρασε «θλίψη για τον ιρακινό λαό» και ελπίδα για «άρση του εμπάργκο», μόνο, όμως, μέσα από τη συνεργασία της ιρακινής ηγεσίας με τη διεθνή κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ