Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη της «Shell»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΡΙΕΜΟΥ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση του πετρελαϊκού κολοσσού «Royal Dutch/Shell», με την οποία η εταιρία προσπαθούσε να αποφύγει τη δίκη της για τα βασανιστήρια και τους φόνους δεκάδων ακτιβιστών, ανάμεσά τους και του πασίγνωστου συγγραφέα Κεν Σάρο-Ουίουα, στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι «Financial Times», το BBC και η «Washington Post», το σκεπτικό της έφεσης της εταιρίας ήταν ότι τα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία όσον αφορά τη δραστηριότητά της σε άλλες χώρες, όμως το δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει.

Ο Ουίουα ηγούνταν μιας διαδήλωσης στην πληγείσα από την αλόγιστη δραστηριότητα της «Shell» περιοχή Ογκόνι της Νιγηρίας, το 1995, όταν εκτελέστηκε από άνδρες των Ενοπλων Δυνάμεων μετά από σχετική «οδηγία», όπως καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων της εταιρίας.

Η μήνυση κατά της «Shell» υποβλήθηκε το 1996 σε αμερικανικό δικαστήριο, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει έκτοτε καθώς διαρκώς προκύπτουν νομικές περιπλοκές. Αμερικανικό δικαστήριο είχε προηγουμένως αποφασίσει ότι η δίκη πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, όπου έχει τη βάση της το κοντσέρν, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

Παρόμοια μήνυση έχει κατατεθεί και εναντίον της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας «Chevron».

Η περιβαλλοντική καταστροφή στη Νιγηρία από την ανεξέλεγκτη και ανεύθυνη δραστηριότητα των πετρελαϊκών εταιριών: σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της CIA 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στο Δέλτα του Νίγηρα από το 1986 ως το 1996!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ