Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Μαζικές απολύσεις στην «Eρικσον»

Οι εργαζόμενοι της «Ερικσον» καταφθάνουν στο εργοστάσιο και στην είσοδο με τις χαμογελαστές αφίσες πληροφορούνται πως απολύονται

Associated Press

Οι εργαζόμενοι της «Ερικσον» καταφθάνουν στο εργοστάσιο και στην είσοδο με τις χαμογελαστές αφίσες πληροφορούνται πως απολύονται
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: μείωση των κερδών, αναδιάρθρωση άρα περικοπές των θέσεων εργασίας. Τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή των απολύσεων ακολούθησε και η σουηδική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, η «Ερικσον», η οποία ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 3.300 εργαζομένων συνολικά λόγω μείωσης της ζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση για τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, υφίσταται και ένας επιπρόσθετος λόγος: η αστάθεια και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, με την ύφεση να καραδοκεί.

Η ανακοίνωση έγινε 24 ώρες πριν από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «LM Ερικσον» όπου ανακοινώθηκε ότι θα παγώσει τις προσλήψεις και θα περικόψει το προσωπικό της κατά επιπλέον 3% στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης που στοχεύει σε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 35 δισ. σουηδικές κορόνες συνολικά, από το 2002. Στο πλαίσιο επίσης της παραπάνω απόφασης, η υπ' αριθμόν τρία παγκοσμίως εταιρία συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα σταματήσει, μέσα στο τρίτο τρίμηνο φέτος, την παραγωγή κινητών τηλεφώνων στα εργοστάσιά της στο Κάρλον και το Σκάνθορπ στη Βρετανία, όπου απασχολούνται συνολικά 1.200 εργαζόμενοι.

Η σουηδική εταιρία - η οποία αναμένεται να ανακοινώσει, για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, ζημίες στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2001 - δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού ενδεχομένως παραμείνει στάσιμη φέτος μετά από ανάπτυξη κατά 30% τον περασμένο χρόνο. Ανταγωνιστές της «Ερικσον», όπως η «Motorola Inc.» και η «Nortel Networks Corp.», προχωρούν σε απολύσεις λόγω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Η «Ερικσον» απασχολεί πάνω από 100.000 εργαζόμενους σε 140 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ