Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σχολική εκδήλωση με χορηγό πολυεθνική

Με σπόνσορα ιδιωτική φαρμακευτική εταιρία, λανσάροντας προς τους μαθητές αντισυλληπτικό χάπι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Γιάννενα, και απευθυνόταν προς μαθητές της Γ' Λυκείου με θέμα: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση διοργάνωσε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Οπως μάλιστα καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου, η εκδήλωση δεν είχε στόχο τη με επιστημονικό τρόπο ενημέρωση των παιδιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά να προωθήσει και να προβάλει το αντισυλληπτικό χάπι ως την πλέον αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης.

«Ποιος ο ρόλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα αυτά; Θα παρέχει διευκόλυνση σε κάθε πολυεθνική εταιρία, να παρεμβαίνει ελεύθερα - υπηρετώντας τα συμφέροντά της - στα σχολικά προγράμματα;», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων, ο οποίος θεωρεί το γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Διευκρινίζει ότι θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ενημέρωση, αλλά ενημέρωση επιστημονική και τεκμηριωμένη και όχι προπαγανδιστική και προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιριών: «Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας να γίνονται θύματα των πολυεθνικών που στόχο έχουν την προώθηση των προϊόντων τους».

Σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους διαφημιστικές εκδηλώσεις δήθεν με ενημερωτικό ή και... παιδαγωγικό χαρακτήρα πραγματοποιούνται και σε άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα ακόμα και σε δημοτικά. Αυξάνουν έτσι οι καταγγελίες για διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών τροφίμων, οδοντόκρεμας, γνωστής πολυεθνικής πετρελαιοειδών που λανσάρει το προϊόν της σε ανήλικους μαθητές με τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού και ποδοσφαιρικών επαγγελματικών ομάδων που διαφημίζονται μέσα στα σχολεία. Ετσι μεγαλοεπιχειρηματίες και πολυεθνικές με την πλήρη συμπαράσταση του δημόσιου τομέα και του υπουργείου Παιδείας που δίνει άδεια για τέτοιες ενέργειες, μπαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης και δεν κρύβουν το στόχο τους να διαμορφώσουν από τις τρυφερές ακόμα ηλικίες πελάτες για τα προϊόντα τους. Ισως ακόμα τέτοιες κινήσεις να προοιωνίζονται τη μελλοντική ανοιχτή παρέμβαση εταιριών-σπονσόρων και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κατάσταση αυτή είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και απαιτείται όλοι οι φορείς και το λαϊκό κίνημα να αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ