Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζημιές, χρέη, ξεπούλημα

Τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, αλλά και τους καταναλωτές, παρουσιάσαμε σε προηγούμενο εκτενές αφιέρωμα του «Ρ» στη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Αλλά το πώς τις αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες καπιταλιστές, όταν δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα σ' αυτούς, τα ακόλουθα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:

Στη Γερμανία, στις 22 του Γενάρη, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο γερμανικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Deutsche Telecom ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ζημίες ύψους ενός δισ. ευρώ (340,75 δισ. δρχ.) το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο (2000). Και αυτό ενώ οι Γερμανοί αναλυτές ανέμεναν ζημίες μέχρι 410 εκατ. ευρώ. Το χρέος της ανέρχεται πλέον σε 60,3 δισ. ευρώ (20,5 τρισ. δρχ.), δηλαδή πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας. Η τιμή της μετοχής στο διάστημα Μάρτη 2000-Γενάρη 2001 είχε απώλειες 66%.

Να σημειωθεί ότι τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε ο οργανισμός τα προηγούμενα τρίμηνα του 2000 οφείλονται κύρια στο ξεπούλημα των μεριδίων που είχε σε άλλες εταιρίες και στη μετοχοποίηση θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Τώρα οι αρμόδιοι της DT ευελπιστούν ότι θα αυξήσουν τα έσοδά τους από τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή άλλης θυγατρικής (της T-MObile) στο Χρηματιστήριο, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δραστηριότητες του ομίλου στην κινητή τηλεφωνία. Αλλες πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στις 17 του Φλεβάρη στο γερμανικό Τύπο, ανέφεραν ότι η DT θα εκποιήσει ακίνητα αξίας 2,5 δισ. ευρώ (851,8 δισ. δρχ.) και τμήμα του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου της.

Στις 20 του Φλεβάρη η DT ανακοίνωσε και επισήμως ότι για το οικονομικό έτος 2000-2001 αναμένει μειωμένα καθαρά κέρδη. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 7,4 δισ. ευρώ, αλλά η εταιρία αναθεώρησε σε 5,9 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία, στις 4 του Φλεβάρη, η France Telecom ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγων αξίας 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει μέρος του χρέους που αντιμετωπίζει η εταιρία τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, διαθέτει το 15% των μετοχών της θυγατρικής της, της Orange - της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη - στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και του Λονδίνου. Στόχος της είναι να μειώσει το χρέος της, ύψους 60 δισ. ευρώ.

Η DT και η FT κατέχουν από 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής εταιρίας υπεραστικών κλήσεων Sprint Corp. Σε μια επιπλέον προσπάθεια να περιορίσουν τα χρέη τους, σχεδιάζουν να επαναπωλήσουν το ποσοστό τους στη διοίκηση της Sprint.

Στην Ιταλία, η Telecom Italia, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το βαρύτατο δανεισμό της, προχωρά στην πώληση ποσοστού θυγατρικής εταιρίας, όπου υπάγεται η ακίνητη περιουσία του ομίλου, τα χρέη του οποίου ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2000, πάντα με την αγωνία να βρει χρήματα, πούλησε το 80% άλλης θυγατρικής, κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στη Βρετανία, η British Telecom βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρίες, προκειμένου να ξεπουλήσει το σύνολο σχεδόν των ακινήτων της. Σκοπός της είναι να μειώσει κατά περίπου 2 δισ. στερλίνες τα χρέη της, που ανέρχονται σε 30 δισ. στερλίνες. Αυτά τα κτίρια βέβαια δεν της περισσεύουν. Γι' αυτό σκοπεύει, μετά την πώλησή τους, να νοικιάσει πολλά από αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, μεθοδεύει την εκποίηση μεριδίων της σε εταιρίες της Ασίας.

Στην Ισπανία, η Telefonica, το Νοέμβρη, αναζητώντας κεφάλαια, «έσπρωξε» τη θυγατρική της στην κινητή τηλεφωνία, Telefonica Moviles, στη χρηματιστηριακή αγορά. Το εγχείρημα στέφθηκε από αποτυχία, καθώς κατάφερε να αντλήσει 3,3 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο των περίπου 6 δισ. ευρώ που υπολόγιζε πριν την εισαγωγή. Η εξέλιξη αυτή επιβάρυνε την οικονομική θέση της εταιρίας.

Στην Ολλανδία, ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Service στις 13 του Φλεβάρη υποβάθμισε τη δανειοληπτική βαθμολογία της ΚΡΝ, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών εταιριών να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους αυξάνει τις αμφιβολίες για την ικανότητα μείωσης του χρέους τους. Το Γενάρη και η αντίστοιχη εταιρία Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΚΡΝ.

Εδώ έχουμε έναν φαύλο κύκλο, όπου εταιρίες διαχέουν «αναλύσεις», αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική θέση των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και δημιουργώντας άσχημο κλίμα σε βάρος τους στις τράπεζες και στους τζογαδόρους των απανταχού χρηματιστηρίων. Ακολούθως δε προτείνουν ως «λύση» το ξεπούλημα της περιουσίας τους.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική έκθεσή της, η Moody's προειδοποίησε πως ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα και της DT. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιη για την ικανότητα της DT να ανταποκριθεί στα σχέδια που έχει εκπονήσει για μείωση του χρέους έως το τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ