Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Και πάλι Στάλινγκραντ... για 6 μέρες το χρόνο

Σοβιετική αφίσα του 1942 για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ
Σοβιετική αφίσα του 1942 για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης του Βόλγκογκραντ έλαβαν την απόφαση να χρησιμοποιείται η ονομασία «πόλη - ήρωας Στάλινγκραντ» κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αφιερωμένων στις σημαντικότερες ιστορικές ημερομηνίες της στρατιωτικής ιστορίας της πόλης τους.

Ετσι, η ονομασία «πόλη - ήρωας Στάλινγκραντ» θα χρησιμοποιείται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 2 Φλεβάρη, ημέρα της ήττας των ναζιστικών στρατευμάτων στη Μάχη του Στάλινγκραντ, καθώς και στις 9 Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 22 Ιούνη, ημέρα εξαπόλυσης της ναζιστικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, στις 2 Σεπτέμβρη, ημέρα του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 23 Αυγούστου, ημέρα μνήμης των θυμάτων των μαζικών βομβαρδισμών του Στάλινγκραντ από τη ναζιστική αεροπορία και στις 19 Νοέμβρη, την ημέρα που ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τοπικού Κοινοβουλίου, «αναμένεται πως την ημέρα της 70ής επετείου της νίκης στη Μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φλεβάρη, σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη θα χρησιμοποιείται το παλιό της όνομα. Μόνο για μια μέρα». Και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην παράκληση των βετεράνων, που θεωρούν πως τουλάχιστον στις ιστορικές ημερομηνίες, οι οποίες άμεσα συνδέονται με τη μάχη του Στάλινγκραντ, η πόλη πρέπει να ονομάζεται έτσι όπως στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Η επαναφορά της ονομασίας του Στάλινγκραντ για 6 μέρες το χρόνο έχει σχέση με την ακτινοβολία που ασκεί στο ρωσικό λαό η σοβιετική περίοδος και το όνομα του Στάλιν στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, και με την προσπάθεια των σημερινών αρχών να καπηλευτούν το ένδοξο παρελθόν της Αντιφασιστικής Νίκης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ