Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Η «ασφάλεια» στο επίκεντρο

ΑΛΓΕΡΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Αλγερία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και τον πρωθυπουργό Αμπντελμάλικ Σελάλ. Ο Κάμερον, που είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Αλγερία από το 1962 οπότε απελευθερώθηκε από το γαλλικό αποικιοκρατικό ζυγό, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι είναι άμεσης ανάγκης η αντιμετώπιση αποφασιστικά της τρομοκρατίας και ότι κομβικής σημασίας, σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Αλγερία, και άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής, με τις χώρες της ΕΕ σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών, διαμόρφωσης δικτύων ενημέρωσης αλλά και αντίδρασης. Θεωρητικά, στόχος είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι δε θα βρεθούν προσχήματα για εφαρμογή τέτοιων μέτρων και κατά λαϊκών κινημάτων.

Ο Κάμερον συνοδεύεται από τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6 και από συμβούλους εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του ζητήματος της ασφάλειας, συζήτησε με την αλγερινή ηγεσία πρωτοβουλίες περαιτέρω συνεργασίας στο επίπεδο της εκπαίδευσης αλλά και στο επίπεδο των κοινών επενδύσεων, όπως π.χ. είναι η εγκατάσταση εξόρυξης φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία, στην περιοχή Αϊν Αμένας, όπου έλαβε χώρα, πριν από λίγες ημέρες, η πολύνεκρη υπόθεση ομηρίας από ισλαμιστές ενόπλους.

Αναχωρώντας από την Αλγερία, ο Βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη - έκπληξη στην γειτονική Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τη νέα λιβυκή ηγεσία και συζήτησε επίσης ζητήματα ασφαλείας. Αφού επισκέφτηκε βάση εκπαίδευσης της λιβυκής αστυνομίας λίγο έξω από την Τρίπολη, ο Κάμερον επανέλαβε την «αποφασιστικότητα» του βρετανικού ιμπεριαλισμού να διατηρήσει ζωντανή την παρουσία του στη χώρα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής, και ανήγγειλε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή Βρετανών αστυνομικών στη Λιβύη προκειμένου να ερευνήσουν, εκ νέου, τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Panamerican» το 1988 πάνω από το Λόκκερμπι της Σκοτίας, όπου σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι. Για την επίθεση ένοχος είχε κριθεί ο Αμπντελμπάσετ Μεγκράχι που απελευθερώθηκε μετά από χρόνια κράτησης, λίγο πριν την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και τελικά πέθανε πέρυσι στην Τρίπολη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί από πυρά εναντίον μεταναστών(2021-10-12 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η συγκάλυψη της νέας φάσης επέμβασης(2016-04-24 00:00:00.0)
Προετοιμασίες επέμβασης από ΗΠΑ και άλλους(2016-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-02-02 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η ξένη «βοήθεια»(2011-08-26 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου των ιμπεριαλιστών για την επόμενη μέρα(2011-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ