Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διάβημα στον ΟΗΕ για το ισραηλινό πλήγμα

Ισραηλινό μαχητικό που φέρεται να έπληξε το στόχο στη Συρία
Ισραηλινό μαχητικό που φέρεται να έπληξε το στόχο στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδηγεί η ισραηλινή εμπλοκή με την αεροπορική επιδρομή επί συριακού εδάφους, την Τετάρτη. Οπως μετέδιδε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, το υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε στον επικεφαλής της δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν επιστολή όπου καλείται ο Οργανισμός και το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παραβίαση της συριακής κυριαρχίας, επιρρίπτει τις ευθύνες στο Ισραήλ, αλλά και στους «προστάτες του» μέσα στον ΟΗΕ και επισημαίνεται το δικαίωμα της Συρίας «να προστατεύσει τον εαυτό της, την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Ο Σύρος πρέσβης στο Λίβανο συμπλήρωνε ότι η Συρία «έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ν' απαντήσει αναπάντεχα».

Την καταδίκη της εξέφρασε η Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για κίνηση που θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ. Την καταδίκη τους εξέφρασαν επίσης ο Λίβανος και ο Αραβικός Σύνδεσμος, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση». Ανάλογη είναι και η αντίδραση της λιβανικής «Χεζμπολάχ», η οποία συμπληρώνει την καταδίκη της, λέγοντας ότι «πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα με στόχο να εμποδιστούν Αραβες και Μουσουλμάνοι να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες», πυροδοτώντας σειρά ερωτημάτων.

Και αυτό γιατί παραμένει συγκεχυμένο το τι ακριβώς έχει συμβεί. Πηγές προσκείμενες στον αμερικανικό στρατό υποστήριζαν ότι έγινε όντως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα και είχε ως στόχο αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα και πυραύλους προς το Λίβανο. Κατά την εκδοχή αυτή, το πλήγμα έγινε κοντά στα λιβανικά σύνορα, αλλά επί συριακού εδάφους, κάτι που επιβεβαιώνουν ανώνυμες πηγές και από τις λιβανικές αρχές. Τα συριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι επλήγη στρατιωτικό κέντρο έρευνας κοντά στη Δαμασκό, - το οποίο ματαίως στόχευαν επί μέρες αντικαθεστωτικοί όπως ειπώθηκε - με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο εργαζόμενοι, να τραυματιστούν πέντε και προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε πρόκειται για απρόκλητη επίθεση σε κυρίαρχο κράτος» και ζήτησε να «ξεκαθαριστούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες». Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε «έντονη ανησυχία» και δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ