Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Διαφαίνεται «διεύρυνση» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

ΜΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Γάλλων στο Μάλι, που ήταν η εκδίωξη των εξτρεμιστών ισλαμιστών από το κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, ανοίγει σιγά - σιγά την όρεξη και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση είτε με την παροχή ακόμη μεγαλύτερης επιμελητηριακής υποστήριξης στο Παρίσι, είτε με την αποστολή περισσότερων στρατιωτικών «παρατηρητών» όπως προσπαθούν τελευταία Βρετανία και Γερμανία, είτε με τη συναίνεση και στήριξη της ανάπτυξης «ειρηνευτικής» αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ σε μία χώρα με αξιοζήλευτα κοιτάσματα σε πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικού αερίου και χρυσού.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, για παράδειγμα, έσπευσε χτες να σημειώσει ως «σημαντική την αμερικανική υποστήριξη» στην επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, καλώντας παράλληλα και τους ευρωενωσιακούς εταίρους να καλύψουν τα όποια κενά σε τομείς όπως η συλλογή πληροφοριών αντικατασκοπείας, η επιτήρηση και η αναγνώριση κινήσεων του αντιπάλου...

Παράλληλα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα του Μάλι, στις «προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας», χαιρέτισε τη συγκέντρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη διάσκεψη δωρητών της Αφρικανικής Ενωσης, ενθάρρυνε τη «Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» (ECOWAS) να επιταχύνει την ανάπτυξη ένοπλης αποστολής περίπου 6.000 στρατιωτών. Ανακοινώθηκε δε υπουργική σύνοδος για το Μάλι την ερχόμενη Τρίτη.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών με προϋπόθεση σχετική εξουσιοδότηση της γερμανικής βουλής. Ο ίδιος εξήγησε ότι ακόμη και εάν απορριφθεί η πρόταση αυτή από τη βουλή, τότε μπορεί να συνδυαστεί συμμετοχή στην αποστολή περίπου 500 στρατιωτικών «εκπαιδευτών» της ΕΕ.

Στο Παρίσι, πάντως, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έκανε έναν πρώτο απολογισμό της επέμβασης, σημειώνοντας ότι οι τρεις πρώτες βδομάδες κόστισαν περίπου 50.000.000 ευρώ. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Λαλιώ έκρινε πως ήρθε η ώρα για την έναρξη συνομιλιών με «νόμιμους εκπροσώπους των πληθυσμών του βόρειου Μάλι» και «μη τρομοκρατικές ομάδες που αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Το ίδιο 24ωρο, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» εστίασε στις δηλώσεις Γάλλων και ξένων αξιωματούχων που συνδέουν άμεσα την επέμβαση στο Μάλι με τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας και της ισχυρής εταιρείας ενέργειας AREVA στα πλούσια κοιτάσματα και στα ορυχεία ουρανίου όχι μόνο στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα, αλλά και πιο πάνω, στο Νίγηρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ