Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2001
Με φόντο τις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Ομαλά κύλησε χτες η εκλογική διαδικασία

Κανονικά άνοιξαν χτες οι κάλπες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Σε αντίθεση με όσους μιλούσαν για υποτονικό κλίμα, η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών, τα «πηγαδάκια» που στήνονταν, η διάθεσή τους να κουβεντιάσουν για το αποτέλεσμα, τις προσδοκίες τους και τα προγνωστικά τους έδειχνε ότι οι φοιτητικές εκλογές εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό γεγονός. Το πρόσφατο νομοσχέδιο - απάτη για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αλλά και τα νέα αντιδραστικά μέτρα που είναι ενόψει ήταν αναμφισβήτητα στο επίκεντρο των συζητήσεων και τουλάχιστον επιδίωξη της μόνης συνεπούς αγωνιστικής παράταξης της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας ήταν να αποτελέσουν και κριτήριο της κρίσης των φοιτητών για τη στάση όλων των παρατάξεων.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά γύρω στις 8 το πρωί, εκτός από εκείνη της Αρχιτεκτονικής που παραδοσιακά ανοίγει τελευταία και ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 π.μ. Η ροή των φοιτητών - ψηφοφόρων μέχρι τις 11 το πρωί, έδειχνε ότι η συμμετοχή θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή θα είναι ελαφρώς ανεβασμένη.

Η αισιοδοξία χαρακτήριζε τα μέλη της ΠΚΣ στο Πολυτεχνείο, που στόχος τους δεν ήταν μόνο να μετρήσουν περισσότερα ψηφοδέλτια τις παράταξης στις κάλπες, αλλά και να κουβεντιάσουν με τους φοιτητές για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, για την απάντηση, που πρέπει να δώσει το κίνημα μετά τις εκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε για την παράταξη το Τμήμα Μηχανολόγων, όπου αναμενόταν η σημαντική άνοδος της δύναμής της να εκφραστεί με μεγάλη αύξηση των ψήφων και του ποσοστού της. Επίσης, το βλέμμα της ΠΚΣ ήταν στραμμένο και στο νέο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ), όπου λειτουργούν τα δυο πρώτα έτη. Οι περσινές πρώτες εκλογές του τμήματος είχαν αναδείξει την παράταξη σε δεύτερη δύναμη και χτες αναμένονταν η επανάληψη αυτής της επιτυχίας με παράλληλα αύξηση των ψήφων της.

Με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, αντιμετώπιζε από το πρωί η Πανσπουδαστική τις εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι 8 κάλπες (μία σε κάθε τμήμα του πανεπιστημίου) άνοιξαν το πρωί κανονικά, αλλά οι εκτιμήσεις των φοιτητών έλεγαν ότι η συμμετοχή θα είναι ελαφρά μικρότερη από πέρσι που είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι φοιτητές, πάντως, που έφταναν στη σχολή δεν αρκούνταν απλώς στο να ψηφίσουν, αλλά παρέμεναν εκεί έστηναν πηγαδάκια και κουβέντιαζαν για τις εκλογές και τις γενικότερες εξελίξεις.

Συνεργασία ντροπής στη Φιλοσοφική

Σε μια βαθιά αντιδημοκρατική συνεργασία προχώρησαν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΕΑΑΚ και Νέοι Ορίζοντες στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, χτυπώντας βάναυσα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των φοιτητών. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω παρατάξεις αποφάσισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων φοιτητών στα ψηφοδέλτια των εκλογών στους 70 για κάθε παράταξη. Αυτό συνέβη στο μεγαλύτερο φοιτητικό σύλλογο της χώρας, όπου κάθε χρόνο ψηφίζουν πάνω από 2.600 φοιτητές. Ομως στη μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων είναι ανοιχτός, χωρίς αντιδημοκρατικά όρια, δηλαδή κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί στις εκλογές που αποτελούν δική του υπόθεση κι όχι υπόθεση κάποιων παρατάξεων που προτιμούν να περιορίζουν τα δικαιώματα των φοιτητών για τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα.

Απέναντι σ' αυτή την αντιδημοκρατική εξέλιξη η Πανσπουδαστική αντιπρότεινε να είναι ανοιχτός ο αριθμός των υποψηφίων, πράγμα που αποτελεί και την πιο δημοκρατική λύση. Ομως, η πρόταση αυτή δεν άρεσε στη ΔΑΠ, τα ΕΑΑΚ και τους Νέους Ορίζοντες.

Μετά από όλα αυτά, η ΠΚΣ εξέδωσε προκήρυξη που μοίραζε μαζικά όλη μέρα χτες, στους φοιτητές, τους ενημέρωνε για τη συνεργασία της ντροπής και τους καλούσε να μαυρίσουν τη ΔΑΠ και τους φίλους της, ΕΑΑΚ και Νέους Ορίζοντες. Μάλιστα, από την πίσω πλευρά της προκήρυξης, η ΠΚΣ τύπωσε ολόκληρο το ψηφοδέλτιό της που αν δεν ίσχυε ο αντιδημοκρατικός περιορισμός θα έφτανε τους 193 υποψήφιους!

Οι κάλπες της Φιλοσοφικής χθες καθυστέρησαν να ανοίξουν και οι εκλογές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι καθώς υπήρχαν λάθη και παραλείψεις στα ψηφοδέλτια, ενώ η ΔΑΠ καθυστέρησε πολύ να φέρει τα δικά της.

Ομως, η συμμετοχή των φοιτητών ήταν καλή, στα ίδια επίπεδα με πέρσι (που θυμίζουμε ότι ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων) και υπήρχε σταθερή ροή στις κάλπες.

Η προσοχή της ΠΚΣ ήταν στραμμένη στα μεγάλα Τμήματα (π.χ. ΦΠΨ, Φιλολογικό) απ' όπου θα έβγαινε σημαντικά ενισχυμένη. Ενδιαφέρον όμως παρουσίαζε και το Ιταλικό όπου η παράταξη είχε κατακτήσει πέρσι πρωτιά και αυτοδυναμία στην τμηματική επιτροπή, ένα αποτέλεσμα που αναμενόταν να διατηρήσει και φέτος.

Αν και η Φιλοσοφική είναι απομακρυσμένη από το κέντρο και είναι η μόνη σχολή που κάνει εκλογές στην πανεπιστημιούπολη (οι υπόλοιπες φιλοξενούνται σε σχολές του κέντρου), το κλίμα ήταν έντονο από τις εισόδους ακόμα, σε πολλούς χώρους ακουγόταν μουσική και και οι φοιτητές ενδιαφέρονταν να ανοίγουν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, να διαβάζουν τις προκηρύξεις τους και να ενημερώνονται.

Στη Νομική

Μια μεγάλη γιορτή είχε στηθεί χτες στο κτίριο της Νομικής Σχολής στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί παραδοσιακά οι εκλογές θυμίζουν γιορτή κι η κίνηση είναι πιο έντονη καθώς εκεί ψηφίζουν επιπλέον από τα τρία τμήματα της Νομικής και δυο τμήματα της Φυσικομαθηματικής και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο μάλιστα η ΠΚΣ περίμενε μεγάλη εκλογική επιτυχία.

Κάλπες είχαν στηθεί σ' όλες τις αίθουσες του κτιρίου, τα παιδιά με τα σηματάκια των παρατάξεων πηγαινοέρχονταν και στις 2 περίπου το μεσημέρι ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από φοιτητές που ήρθαν για να ψηφίσουν. Η συμμετοχή ήταν εμφανώς ανεβασμένη στα τμήματα της Φυσικομαθηματικής και στους υπόλοιπους συλλόγους προσέγγιζε τα περσινά επίπεδα. Τα μέλη της ΠΚΣ μάλιστα, επισήμαιναν ότι η δυναμική της παράταξης εκφράζεται με έναν αέρα σε ψήφους, που προέρχονταν από τους φοιτητές που αναγνώρισαν την αγωνιστική δράση της στα αμφιθέατρα και τις γενικές συνελεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Ομαλά ξεκίνησαν χτες και οι σπουδαστικές εκλογές στο ΤΕΙ Αθήνας. Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Από νωρίς χτες το πρωί οι σπουδαστές του Ιδρύματος είχαν βρεθεί στις σχολές τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι τη 1 το μεσημέρι σε 4 από τις 5 σχολές του ΤΕΙ Αθήνας είχαν προσέλθει για να ψηφίσουν 1.363 σπουδαστές. Συγκεκριμένα, μέχρι εκείνη την ώρα στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) είχαν ψηφίσει 119 σπουδαστές, στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) 500 σπουδαστές, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων (ΣΤΕΤΡΟΔ) 210 και στη ΣΤΕΦ 534. Οπως σχολίαζαν μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας η συμμετοχή των σπουδαστών στις φετινές εκλογές ήταν αρκετά αυξημένη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες εκφυλισμού και διάλυσης των φοιτητικών εκλογών από τη ΔΑΠ (2019-04-16 00:00:00.0)
Εκλογές βίας και νοθείας! (2009-05-15 00:00:00.0)
Πολιτική ψήφος (2009-05-14 00:00:00.0)
Ανάγκη η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος (2008-04-06 00:00:00.0)
«Κάνε τη φωνή σου δύναμη ανατροπής» (2008-04-05 00:00:00.0)
Σήμερα με αισιοδοξία για περισσότερα γαρίφαλα στις κάλπες! (2006-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ