Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΪΚΑ
Εποφθαλμιά τα έσοδα από το κυπριακό αέριο

Τροχιοδεικτικές ρίχνει ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. «Στρίμωγμα» των Ελληνοκυπρίων λόγω κρίσης βλέπουν τα Κατεχόμενα

Αρχισαν να χτυπάνε οι «καμπάνες» για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, δείχνοντας πως, στον καπιταλισμό, ο φυσικός πλούτος μιας χώρας δεν μπορεί παρά να είναι βορά στα δόντια των καπιταλιστών, μέσα από πολυδαίδαλα κανάλια. Ο Ολλανδός επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

«Θα μπορούσε να υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο, για παράδειγμα, θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο», συμπλήρωσε ο ίδιος, δείχνοντας τις ορέξεις των δανειστών και των μονοπωλίων τους να βάλουν στο χέρι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία προϋπολογίζονται μέχρι και στο 300% του κυπριακού ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, σαν ευκαιρία για λύση του Κυπριακού βλέπει τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο αποκαλούμενος «υπουργός Οικονομικών» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Οπως ισχυρίστηκε, η δύναμη που δίνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος, αλλάζει τις ισορροπίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μ' αυτόν τον τρόπο και ενώ γενικεύονται οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, άφησε να εννοηθεί ότι αντίστοιχα αδυνατίζει η διαπραγματευτική ικανότητα της Λευκωσίας, δημιουργώντας περιθώρια αποδοχής των τουρκικών αξιώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ