Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Εκφράζοντας τη συμφωνία μου με τις Θέσεις της ΚΕ, το σχέδιο Προγράμματος και το Καταστατικό μπροστά στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος, θα ήθελα να συμβάλλω στον Προσυνεδριακό Διάλογο με ορισμένες σκέψεις μου.

Σχετικά με τη θέση 35 (για τα όργανα και τα στελέχη). Θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας η καθοδηγητική σχέση ΚΟΒ - ΟΒ. Από το επίπεδο του Κόμματος εξαρτάται το επίπεδο της ιδιαίτερης κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας, της ΚΝΕ. Σε κάθε περίοδο η κατάσταση στην ΚΝΕ αντικατοπτρίζει παλαιότερα αλλά και μελλοντικά προβλήματα ή αντίθετα κατακτήσεις του Κόμματος.

Είναι καθήκον της κομματικής καθοδήγησης, της ΚΟΒ, η εύστοχη σε προγραμματισμό, η ευέλικτη σε μορφές και πλούσια σε περιεχόμενο επικοινωνία της ΚΝΕ με τον περίγυρό της.

Είναι επίσης κομματικό καθήκον η ανάπτυξη της ικανότητας των νέων κομμουνιστών, να ασκηθούν στη δουλειά με λαϊκές δυνάμεις, με ανερχόμενες διαθέσεις αντίδρασης αλλά και ισχυρές οπορτουνιστικές επιρροές.

Είναι κομμουνιστικό καθήκον να διδαχθούν αυτή τη σχέση, σήμερα που από τη μία η εργασιακή εμπειρία των νέων δε βοηθά ιδιαίτερα στη συλλογικότητα (γιατί, για παράδειγμα, συχνά δουλεύουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους, στη πλειοψηφία part time) και από την άλλη αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας που συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά της, έχοντας πλήρως αρνητική επίδραση.

Η δουλειά με τους νέους και τις νέες είναι δουλειά υποδομής, είναι δουλειά στην εργατική τάξη, τη σημερινή και τη μελλοντική, δουλειά που πραγματώνεται από κομματικά μέλη και καθοδήγηση ενιαία, σχεδιασμένη, μελετημένη και υπεύθυνη.

«Ολα τα στελέχη οφείλουν να έχουν και άμεση προσωπική πείρα στην προπαγάνδα και διαφώτιση, στην επικοινωνία με εργαζόμενους, στους αγώνες μέσα από τις γραμμές των σωματείων και των άλλων μαζικών οργανώσεων, ώστε να μπορούν με ζωντανό και συγκεκριμένο τρόπο να επεξεργάζονται και να εξειδικεύουν τα καθήκοντα των ΚΟΒ στο κίνημα, στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη».

Κατά την άποψή μου και σε συνδυασμό με την παραπάνω παράγραφο (μέρος της θέσης 35), οι αδυναμίες της προπαγάνδας μας, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, έχουν πολλές παραμέτρους. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, μιλάμε γι' αυτά που ξέρουμε εμείς και όχι γι' αυτά που ενδιαφέρουν και πρέπει να μάθουμε από το συνομιλητή μας προκειμένου να κάνουμε πειστικό και δημιουργικό διάλογο. Η ξερή καταγραφή των προβλημάτων, η απλή αποτύπωσή τους, ο καταγγελτικός λόγος, σήμερα, δε μας φτάνει αν δε συνοδεύεται με ποικιλόμορφη προβολή των βασικών αιτιών που τα γεννάει, δίνοντας παράλληλα την ουσιαστική λύση που είναι ο σοσιαλισμός, έτσι όπως διατυπώνεται από το ΚΚΕ.

Ειδικά σήμερα που ο αποκλεισμός της άποψης του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ είναι κραυγαλέος. Πρόκειται για αποκλεισμό μιας άποψης, η οποία είναι αντίθετη με τις θέσεις του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Τα ΜΜΕ καθημερινά ορίζουν το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο των συζητήσεων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Στην ουσία είναι επίσημοι προπαγανδιστές του συστήματος, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και χρησιμοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα.

Οπως αναφέρεται εύστοχα στη θέση 55, «καθυστέρησε η αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά και το μέτωπο αντιμετώπισής του ως ιδεολογικού μέσου του ταξικού αντίπαλου και μέσου φραξιονισμού. Η δημιουργία του Portal στη θέση της τηλεόρασης του «902», η κατάργηση της οποίας υπαγορεύθηκε από οικονομικούς λόγους, μπορεί να συμβάλει σε τομείς ενημέρωσης και προπαγάνδας των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες». Πρέπει να επεξεργαστούμε την προπαγάνδα μας μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, για κάθε κλάδο στην πόλη μας. Η δυνατότητα των μέσων αυτών από τη φύση τους προσδίδουν οργάνωση - ταχύτητα - εγκυρότητα - επικαιρότητα.

Αμεση σχέση όμως, έχει η οικονομική κατάσταση του Κόμματος. Τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες (τηλεόραση «902», «Τυποεκδοτική»). Αυτό που χρειάζεται είναι να εξασφαλίσουμε όλοι τις μηνιαίες συνδρομές μας, το κ.μ. και τις εισφορές μας ακόμα και όταν δε διανύουμε δίμηνες οικονομικές εξορμήσεις. Παράλληλα χρειάζεται πλατύ άνοιγμα στον κόσμο. Η ιδεολογική θωράκιση θα βοηθήσει, αποφασιστικά, στο ξεπέρασμα υποκειμενικών και αντικειμενικών δυσκολιών. Επιπλέον, τα καθοδηγητικά όργανα να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας και ελέγχου, με μηνιαία πλάνα της ΚΟΒ πέρα από τις συνδρομές αλλά και εκδηλώσεις προς ενίσχυση του Κόμματος (όπως λαχειοφόρος αγορά, λαϊκά γλέντια, συναυλίες με καλλιτέχνες κ.ά.). Εκδηλώσεις όπου βασικός συντελεστής τους να είναι τις περισσότερες φορές η ίδια η εργατική τάξη, οι οπαδοί μας.

Σημαντική δουλειά για την ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος αποτελεί και η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, αλλά και των βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», που ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ιδεολογικοπολιτική μας παρέμβαση αλλά και στην παιδεία, τομέας ο οποίος πλήττεται.

Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα που πλαισιώνουν το κόμμα μας είναι μεταξύ τους αλληλένδετα, κρίκοι που ο ένας περνά μέσα από τον άλλον, οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας από τα στελέχη μέχρι τα μέλη μιας ΚΟΒ/ΟΒ, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολυσύνθετες συνθήκες που διανύουμε. Ως κόμμα οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα μέσα, αλλά πάνω απ' όλα οφείλουμε να δυναμώσουμε και να συνδυάσουμε με τα παραπάνω τη δράση μας για ένα ισχυρό Κόμμα, ικανό να ανταποκριθεί στην ιστορική του αποστολή.


Μυρτώ Γαρεφαλάκη
ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Ηράκλειο Κρήτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ