Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
MAΛΙ
Συνέχιση επέμβασης και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Αστεγα παιδιά προσπαθούν να χορτάσουν με τα αποφάγια από εστιατόριο του Γκάο
Αστεγα παιδιά προσπαθούν να χορτάσουν με τα αποφάγια από εστιατόριο του Γκάο
Ενας μήνας συμπληρώνεται αύριο (11.2.13) από την έναρξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, που αξιοποίησε το πρόσχημα της δράσης ισλαμιστών και της δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας με κύρια επιδίωξη την εξασφάλιση και εδραίωση των γαλλικών γεωπολιτικών συμφερόντων σε μια περιοχή με τεράστιο ορυκτό πλούτο σε χρυσό, ουράνιο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Αλλωστε, η Δυτική Αφρική και ευρύτερα η λεγόμενη «Μαύρη Ηπειρος», εξαιτίας αυτού του πλούτου, παραμένει στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία σε μία περίοδο που εισέρχονται στην αρένα του ανταγωνισμού και νέοι «παίκτες», όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία (που μαζί με τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική συγκροτούν την ομάδα των BRICS).

Στην πρώτη φάση της γαλλικής επέμβασης, επιτεύχθηκε ο εύκολος στόχος, της εκδίωξης των ένοπλων ισλαμιστών των οργανώσεων AQMI, Ansar Dine, MUJAO από τις κεντρικές και βόρειες αστικές περιοχές του Μάλι με τίμημα, όπως δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν «το θάνατο αρκετών εκατοντάδων ισλαμιστών» ιδιαίτερα κατά τις πρώτες βδομάδες των επιχειρήσεων στις πόλεις Κόννα και Γκάο.

Σε δεύτερη φάση όμως διακρίνει κανείς πως το «πρόβλημα» των ενόπλων ισλαμιστών κάθε άλλο παρά λυμένο είναι, αφού ο κύριος όγκος τους έχει μετακινηθεί στις ερήμους και τα σπήλαια ορεινών περιοχών του μαλινέζικου βορρά, όπου φημολογείται πως έχουν μεταφέρει σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, όπλων και καυσίμων. Είναι προφανές ότι οι ισλαμιστές δεν πρόκειται να αντεπιτεθούν, εξαπολύοντας επιχειρήσεις «ανταρτοπόλεμου» όσο δέχονται από αέρος το ανελέητο σφυροκόπημα των γαλλικών βομβαρδιστικών Μιράζ και Ραφάλ. Γι' αυτό και επί του παρόντος εμμένουν στην τακτική της υποχώρησης, προετοιμάζοντας την ανασυγκρότησή τους.

Γαλλικό άρμα μάχης στο Γκάο
Γαλλικό άρμα μάχης στο Γκάο
Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να θεωρεί ως σχεδόν βέβαιη την επάνοδο των ισλαμιστών στην «ενεργό δράση», μέσα στις επόμενες βδομάδες. Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως προετοιμάζουν το «έδαφος»: Την περασμένη Τρίτη, έκαναν επιθέσεις με ρουκέτες κατά γαλλικών στρατευμάτων στην πόλη Γκάο. Την Παρασκευή, πραγματοποίησαν την πρώτη, πλην αποτυχημένη, επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη. Προηγουμένως, ναρκοθέτησαν περιοχές μεταξύ σημαντικών πόλεων του βόρειου Μάλι (Κιντάλ, Γκάο, Τιμπουκτού)...

Από την άλλη πλευρά, δε θα πρέπει κανείς να παραβλέπει την παρουσία και δράση των έως πρότινος αυτονομιστών του κινήματος MNLA της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ μετά την έναρξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Μέσα στην τελευταία βδομάδα, ένοπλα μέλη του κινήματος MNLA αποκατέστησαν την επικοινωνία τους με τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις και ανέλαβαν να «επιβάλουν την τάξη», διώχνοντας τους (αλλοτινούς συμμάχους τους) ισλαμιστές από την πόλη Κιντάλ, ενώ ταυτόχρονα εμπόδισαν την είσοδο του μαλινέζικου στρατού στην πόλη. Οι Γάλλοι όχι μόνον επιβεβαίωσαν την παρουσία των Τουαρέγκ στο Κιντάλ, αλλά σημείωσαν πως έχουν συνάψει «λειτουργικές σχέσεις» αναθέτοντάς τους διάφορες αποστολές «τις οποίες εκτελούν με επιτυχία»...

Είναι, συνεπώς, φανερό πως κάθε άλλο παρά έχει λήξει το αίτημα ευρείας αυτονόμησης των Τουαρέγκ που διεκδικούν οι ένοπλοι του κινήματος MNLA στο βόρειο τμήμα της χώρας και ότι, σε επόμενο στάδιο, η «μεταβατική. κυβέρνηση στο Μάλι (ή αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 31ης Ιούλη) θα αναγκαστεί σε διαπραγμάτευση.

Ενισχύοντας την επέμβαση και με κυανόκρανους...

Το ίδιο διάστημα, το Παρίσι εμφανίζεται πως επιχειρεί τη στρατιωτική απεμπλοκή του από το Μάλι σε μία απόπειρα να αποφύγει τους κινδύνους από μία μακρόχρονη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τύπου Αφγανιστάν, Σομαλία κ.λπ. Ο Γάλλος «σοσιαλιστής» Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια θριαμβευτικής του επίσκεψης στο Μάλι το προπερασμένο Σάββατο (2.2.13) ισχυρίστηκε ότι τα γαλλικά στρατεύματα δε θα φύγουν από την περιοχή προτού εξασφαλιστεί η σταθεροποίηση της χώρας. Ομως, λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Αμυνας Ζ.Ι. Λε Ντριάν προέβλεψαν έναρξη της αποχώρησης των γαλλικών δυνάμεων μέσα στο Μάρτη.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό έσπευσε μεσοβδόμαδα να υποβάλει και επίσημα πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων κυανοκράνων στο Μάλι υπό την προϋπόθεση «σταθεροποίησης» της κατάστασης. Στόχος; Να ξεπεραστούν πιθανώς σοβαρά προβλήματα από μία επόμενη διαχείριση της επέμβασης στο Μάλι από την άπειρη ένοπλη αποστολή «AFISMA» περίπου 6.000 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ΕCOWAS) και των άλλων 2.000 πιο έμπειρων στρατιωτών από το Τσαντ.

Η πρόταση για την ανάπτυξη κυανοκράνων στο Μάλι είχε βέβαια συζητηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της Διάσκεψης αξιωματούχων από Ευρωπαϊκή Ενωση, Αφρικανική Ενωση, ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των περισσότερων Αφρικανών και Ευρωπαίων ηγετών. Αυτά από άποψη θεωρίας. Στην πράξη, δεν έχει γίνει το παραμικρό ούτε όσον αφορά στη συμμετοχή χωρών που προτίθενται να στείλουν κυανόκρανους, ούτε όσον αφορά στη χρηματοδότηση μιας σίγουρα δαπανηρής «ειρηνευτικής» αποστολής με δεδομένη τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και το γεγονός ότι μόνον η επιχείρηση μεταφοράς των γαλλικών στρατευμάτων, αρμάτων και οχημάτων μάχης και πυρομαχικών από βάσεις της Γαλλίας και του Τσαντ στο Μάλι έχει στοιχίσει τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ...

Ομως, την ώρα που το Παρίσι μοιάζει να προετοιμάζει μία «έξοδο κινδύνου», την ίδια ώρα στιγμή ενισχύει τον κλοιό της επέμβασης στη δυτικοαφρικανική χώρα, αποδεικνύοντας την τεράστια απόσταση που υπάρχει πολλές φορές ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, ανάμεσα στη διακήρυξη «καλών» προθέσεων και στα αντικειμενικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην αρχή της επέμβασης το Παρίσι επιχειρούσε να «ξεπετάξει» την επιχείρηση με όχι πάνω από 1.500 Γάλλους κομάντος, έφτασε σήμερα να έχει στο έδαφος του Μάλι τουλάχιστον 4.000 στρατιώτες, δίχως βεβαίως να αποκλείεται περαιτέρω ενίσχυσή τους μέσα στις επόμενες μέρες...

Οι δηλώσεις, επομένως, Γάλλων υπουργών περί «αποχώρησης» είναι τουλάχιστον πρόωρες αν όχι μη ρεαλιστικές. Απ' την άλλη, η πρωτοβουλία της Γαλλίας για ανάπτυξη (και...) μερικών χιλιάδων κυανοκράνων στο Μάλι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και σαν μία συγκεκαλυμμένη προσπάθεια εμβάθυνσης της επέμβασης με άλλη «βιτρίνα», αλλά με τους ίδιους στόχους: Της εξασφάλισης στα μονοπώλια μιας λεόντειας μερίδας από τον τεράστιο πλούτο του Μάλι σε βάρος, βεβαίως, του λαού της χώρας που εξακολουθεί να μαστίζεται από τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες, μεγάλη φτώχεια και πείνα.

Εάν, πάλι, διασαλευτεί η υποστήριξη των εταίρων της Γαλλίας σε αυτήν την επέμβαση, τότε δε μένει παρά να βρεθούν τα κατάλληλα προσχήματα, τα οποία ποτέ δεν έλειψαν προκειμένου να ενισχυθεί η λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών. Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, εμφανιζόμενος πριν λίγες μέρες στο σόου του Αντριου Μαρ στο ΒΒC, εξήρε την απόφαση του νυν πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στο Μάλι προς υποστήριξη της γαλλικής επέμβασης κατά των ισλαμιστών. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να παρομοιάσει «τη μάχη της Δύσης κατά της Αλ Κάιντα με τη μάχη κατά του επαναστατικού κομμουνισμού». Βέβαια, μάχη των ιμπεριαλιστών κατά των σοσιαλιστικών χωρών και εκείνων που θέλησαν να «ξεκολλήσουν» από το σκοταδισμό, όπως το Αφγανιστάν έγινε και με τη χρήση «μουτζαχεντίν» που στήριξαν και εξόπλισαν οι ιμπεριαλιστές και σήμερα χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για τις επεμβάσεις τους.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ