Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μέτρα - «ασπιρίνες» για το περιβάλλον του

Μέτρα που προσπαθούν... να «καλλωπίσουν» το υποβαθμισμένο, πολλαπλώς, περιβάλλον του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (από τα σημαντικότερα διεθνώς) αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε (19/2) η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, της Εταιρίας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας και της διεύθυνσης του μουσείου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε: Φωταγώγηση της περιοχής του ΕΑΜ, καθημερινός καθαρισμός του από το δήμο, συντήρηση του κήπου του, σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης για τη στάθμευση των λεωφορείων στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, περιπολίες της αστυνομίας, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. .

Το πρόβλημα ανέδειξαν το 2011 οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΑΜ και στο Επιγραφικό Μουσείο, του οποίου η είσοδος είναι στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, που είναι «βατή μόνον από τους εμπόρους ναρκωτικών και τους «πελάτες» τους, «πελάτες» δυο φορές θύματα του συστήματος: Τους ρίχνει στην εξάρτηση και τους αντιμετωπίζει σαν «σκουπίδια». Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις προτείνοντας να μετατραπεί η περιοχή με τα μουσεία και το Πολυτεχνείο, σε «ζωντανό πολιτιστικό πόλο για το κέντρο της Αθήνας». «Αντί για αυτό», τόνιζε, «το Μουσείο στραγγαλίζεται οικονομικά και υπολειτουργεί, ο περιβάλλων χώρος του υποβαθμίζεται και η Τοσίτσα έχει παραδοθεί στη διακίνηση ναρκωτικών». Εκτιμά ότι «όλα τα παραπάνω αποτελούν συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τις αλλαγές χρήσης γης και τις αξίες γης στο κέντρο της Αθήνας, με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους και η απόλυση εργαζομένων από αυτά».

Μιλούσε και για «αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για τις δομές απεξάρτησης και για την τύχη τοξικοεξαρτημένων, που έχουν αφεθεί να πεθαίνουν αβοήθητοι στο δρόμο». Σημειώνοντας ότι «παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές καταγγελίες των εργαζομένων στα δύο μουσεία, το Ε' Αστυνομικό Τμήμα ουδέποτε εμφανίζεται ή παρεμβαίνει τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορία».

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα απαιτεί σαφώς ριζικότερες λύσεις από τους καλλωπισμούς και τη φωταγώγηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επετειακό μνημόσυνο για την Λέλα Καραγιάννη (2016-10-11 00:00:00.0)
Πλήρως ενταγμένο στην αγοραία λογική (2012-02-17 00:00:00.0)
Από «φρούρια γνώσης» ...«μαγαζιά» (2011-09-04 00:00:00.0)
Θύματα οι εργαζόμενοι και οι εξαρτημένοι (2011-07-28 00:00:00.0)
Ο πολιτισμός ως εμπόρευμα (2005-07-29 00:00:00.0)
«Δώρα» και «αντίδωρα»... (2002-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ