Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Τζάμπα περατζάδα στην πραμάτεια των μονοπωλίων

Χαριστική ρύθμιση απαλλαγής από ΦΠΑ για διακινούμενα εμπορεύματα. Κίνητρο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών η διόγκωση του διαμετακομιστικού εμπορίου

Ειδικό καθεστώς ελεύθερης φορολογικής περατζάδας για τα διακινούμενα εμπορεύματα των μονοπωλίων, από την Ελλάδα στα άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες, εγκαινιάζει η συγκυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η προκλητική νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής από ΦΠΑ «φωτογραφίζει» μονοπώλια και επιχειρηματικές συμφωνίες όπως της Cosco με τη Hewlett-Packard για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς την ΕΕ, με ενδιάμεση στάθμευση το λιμάνι του Πειραιά.

Ταυτόχρονα και συνδυασμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε χτες τα προωθούμενα μοντέλα ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης 12 λιμανιών της χώρας, με προτεραιότητα τους Οργανισμούς λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Με κράχτη την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική, τη διαμόρφωση καθεστώτος γαλέρας για τους εργαζόμενους, σχεδιάζουν την εκχώρηση των λιμενικών υποδομών είτε με την ενιαία παραχώρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι είτε σε επιμέρους τμήματα και σε «συνάρτηση της συνολικής στρατηγικής αξιοποίησης, του επιδιωκόμενου βαθμού ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που θα εκδηλωθεί». Πέρα από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, για πεσκέσι στους «επενδυτές» ετοιμάζουν και τα λιμάνια: Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Καβάλας, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας.

«Ορεκτικό» για τους «επενδυτές» είναι και η χαριστική φορολογική ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την απόσπαση μέρους του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Ειδικότερα:

-- Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ τα προς επανεξαγωγή εμπορεύματα που εκτελωνίζονται στα λιμάνια της χώρας. Η ρύθμιση αφορά στα μονοπώλια με έδρα σε άλλο κράτος (π.χ. Hewlett - Packard).

-- Αφορά μόνο σε πολύ μεγάλους «παίχτες» με αξία εισαγωγών τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Για πρόσθετη διευκόλυνση, κατά τα πρώτα 5 χρόνια «ένταξης στο καθεστώς αναστολής καταβολής του ΦΠΑ» το όριο προσδιορίζεται στα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-- Το καθεστώς της φορολογικής ασυλίας προβλέπεται για τα διακινούμενα εμπορεύματα, που, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, θα παραδοθούν σε άλλα κράτη της ΕΕ και τρίτες χώρες.

Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια καθώς η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει τρόπους τάχα για την «παρακολούθηση» της διακινούμενης πραμάτειας των μονοπωλίων, για το κατά πόσο θα προωθηθούν στις αγορές του εξωτερικού ή παραμείνουν και πουληθούν μέσα στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση δίνει νέες δυνατότητες για κάθε είδους ενδοομιλικές συναλλαγές, για κάθε είδους φαινόμενα φοροδιαφυγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, σε συνέχεια των επίσημων, νομοθετικά κατοχυρωμένων απαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ