Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Φουσκώνει» ο προϋπολογισμός για την Ολυμπιάδα

Τον Απρίλη θα παρουσιαστεί ο νέος προϋπολογισμός, που θα φτάσει τα 544 δισ. δρχ., 40 δισ. δρχ. πάνω από τον προϋπολογισμό του φακέλου διεκδίκησης και ο οποίος αφορά μόνο στην οργάνωση και τέλεση των αγώνων, χωρίς να υπολογίζονται τα απαραίτητα έργα

Στα 544 δισ. δραχμές, δηλαδή αυξημένος κατά 40 δισ. δραχμές σε σχέση με αυτόν του φακέλου διεκδίκησης θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Οσο για τον τελικό πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, αν ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων διοργανωτριών πόλεων, όπως της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, όπου οι τελικοί προϋπολογισμοί, σε σχέση με αυτούς των φακέλων διεκδίκησης, κατέληξαν να είναι μεγαλύτεροι κατά 70% και 45% αντίστοιχα. Αλλωστε, η ΟΕΟΑ αμέσως μετά τους αγώνες του Σίδνεϊ θα παρουσιάσει τον πρώτο αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από την ΟΕΟΑ τον ερχόμενο Απρίλη και αφού εγκριθεί πρώτα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), σύμφωνα με δηλώσεις στο «Ρ» του Οικονομικού Διευθυντή της ΟΕΟΑ Ν. Πεφάνη.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το συνολικό κόστος των αγώνων. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της διεξαγωγής των αγώνων στην Αθήνα. Ο προϋπολογισμός της ΟΕΟΑ, όπως διαμορφώθηκε, καλύπτει μόνο την οργάνωση και τέλεση των αγώνων. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οικονομικός Διευθυντής στη δήλωσή του στο «Ρ» ανέφερε: «Το κόστος του "πάρτι" (σ.σ. οργάνωση και τέλεση των αγώνων) θα στοιχίσει 1,7 δισ. δολάρια (544 δισ. δρχ.). Το καινούριο σπίτι, στο οποίο θα γίνει το πάρτι δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα στοιχίσει...». Και συμπλήρωσε: «Ακόμα και το...2005 θα ψάχνουμε να βρούμε το συνολικό προϋπολογισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό της ΟΕΟΑ δε συμπεριλαμβάνονται τα ολυμπιακά έργα, που πρόκειται να κατασκευαστούν, αν και στο φάκελο διεκδίκησης υπήρχε ένα ποσό της τάξης των 45 δισ. δρχ. (142 εκατ. δολάρια) για κατασκευαστικά έργα. Προς το παρόν δεν έχει επισημοποιηθεί ο φορέας κατασκευής των ολυμπιακών έργων, αν και εδώ και καιρό λέγεται πως το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα αναλάβουν το κατασκευαστικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ακόμα επίσημη οριστική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης για τον τρόπο, με τον οποίο θα εξασφαλιστούν τα 70 δισ. δρχ. από το Ολυμπιακό βιντεολόττο. Ωστόσο, το ποσό θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, χωρίς να είναι γνωστό το από πού και το πώς θα φτάσει στα ταμεία της ΟΕΟΑ...

Το ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» από τις υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού κόστους των ολυμπιακών έργων, το αποκάλυψε με το δικό του τρόπο, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ»: «Αν υπάρξει έλλειμμα θα το καλύψει, έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση, ως μοναδικός μέτοχος της εταιρίας»... Από τη δήλωση αυτή γίνεται αντιληπτό ότι ο ελληνικός λαός θα αναλάβει να πληρώσει και το επιπλέον- σε σχέση με το αρχικό- κόστος, στο όνομα της Ολυμπιάδας.

Είκοσι εφτά προγράμματα δαπανών

Τα έξοδα στον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό χωρίζονται σε 10 άξονες και 27 προγράμματα και είναι τα εξής:

A. Βασικές απαιτήσεις (4 προγράμματα): Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Σχεδιασμός. Ανθρώπινοι Πόροι. Περιβάλλον.

B. Αθλήματα (1 πρόγραμμα): Αθλήματα.

Γ. Διαχείριση ολυμπιακών εγκαταστάσεων(2 προγράμματα): Διαχείριση Ολυμπιακού Χωριού. Διαχείριση Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Δ. Μέσα μαζικής επικοινωνίας(2 προγράμματα): Ραδιοτηλεοπτική μετάδοση. Λειτουργίες Τύπου.

Ε. Marketing(3 προγράμματα): Μάρκετινγκ. Εικόνα και Ταυτότητα. Εισιτήρια.

ΣΤ. Επικοινωνία (1 πρόγραμμα). Επικοινωνία.

Ζ. Πολιτισμός(3 προγράμματα): Τελετές. Πολιτισμός Εκπαίδευση. Λαμπαδηδρομία.

Η. Υπηρεσίες αγώνων(7 προγράμματα): Φιλοξενία - Διαμονή. Διαπίστευση. Ασφάλεια. Μεταφορά - Διακίνηση. Ιατρικές Υπηρεσίες. Διατροφή. Ολυμπιακή Οικογένεια.

Θ. Τεχνολογία (1 πρόγραμμα): Τεχνολογία.

Ι. Διοικητικές υπηρεσίες (3 προγράμματα): Οικονομικές Διοικητικές υπηρεσίες. Νομικές υπηρεσίες. Αγορές και εφοδιασμός.

Τα έσοδα

Στον τομέα των εσόδων οι κατηγορίες που θα περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό θα είναι οι ίδιες. Δηλαδή: τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγίες, το μάρκετινγκ, το Ολυμπιακό Λαχείο, η πώληση εισιτηρίων και οι δωρεές.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού αναμένεται να καλυφθεί από τα τηλεοπτικά δικαιώματα 700 εκατομμύρια δολάρια (224 δισ. δρχ.) και οι χορηγίες 500 εκατ. δολάρια (160 δισ. δρχ.). Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή η εκτίμηση των εσόδων από το εθνικό πρόγραμμα μάρκετινγκ (250 εκατ. δολάρια - 80 δισ. δρχ.) είναι αρκετά αισιόδοξη... Που σημαίνει ότι όσο λιγότερα είναι τα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το έλλειμμα.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν στον τομέα της τεχνολογίας (συστήματα πληροφορικής, χρονομέτρησης και ενημέρωσης Τύπου) και θα αγγίξουν τα 300 εκατ. δολάρια (96 δισ. δρχ.). Το ίδιο περίπου ποσό αναμένεται να δαπανηθεί και για τις τηλεπικοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ