Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμπτώματα μιας ανθυγιεινής πολιτικής

Η εκ των ενόντων λειτουργία της δεύτερης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ με το προσωπικό των διαλυμένων  «Αγίων Αναργύρων» δείχνει ότι η επιχείρηση συρρίκνωσης των δημόσιων μονάδων υγείας άρχισε με τη βοήθεια του σεισμού και συνεχίζεται με τα ειδικά νοσοκομεία

Οι δύο φωτογραφίες είναι από τη δεύτερη ΜΕΘ του ΚΑΤ και απέχουν μεταξύ τους έξι χρόνια. Πάνω, φωτογραφία του 1993 και κάτω του 1998
Οι δύο φωτογραφίες είναι από τη δεύτερη ΜΕΘ του ΚΑΤ και απέχουν μεταξύ τους έξι χρόνια. Πάνω, φωτογραφία του 1993 και κάτω του 1998
Η αιφνιδιαστική λειτουργία της δεύτερης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΚΑΤ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ίσως παρουσιαστεί ως θετικό δείγμα πεπραγμένων και εκσυγχρονισμού στο χώρο της Υγείας στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην πραγματικότητα όμως, το γεγονός αυτό αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την επιχείρηση συρρίκνωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών. Και τούτο για τους εξής λόγους:

@ Η δεύτερη ΜΕΘ - με εφτά κρεβάτια - στο ΚΑΤ έπρεπε να είχε λειτουργήσει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, αλλά δεν λειτουργούσε, γιατί δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό. Τελικά, μπαίνει σε λειτουργία με το προσωπικό του Ογκολογικού Νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων», που χτυπήθηκε απ' το σεισμό της 7.9.1999 και, τελικά, διέλυσε η κυβέρνηση με τη μεταφορά του σε άλλα νοσοκομεία.

@ Η λειτουργία της δεύτερης ΜΕΘ συνοδεύεται από τη συρρίκνωση της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του ΚΑΤ, η οποία, μαζί με την Πλαστική Χειρουργική του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας, καλύπτουν σε καθημερινή βάση με εφημερίες το Πανελλήνιο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με την επιλογή της, η οποία εν πρώτοις δείχνει «λογική και αποδοτική», αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί της αρχίζουν από τα ειδικά νοσοκομεία, όπως είναι οι «Αγιοι Ανάργυροι» (ογκολογικό), το ΚΑΤ (τραύματα) και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο - που, επίσης, χτυπήθηκε απ' το σεισμό.


Η απόφαση για τη λειτουργία της δεύτερης ΜΕΘ δεν υπήρξε προϊόν ενός σχεδιασμού, αλλά μιας εκ των ενόντων απόφασης του υπουργείου Υγείας, που κλήθηκε να επικυρώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΤ. Τις τρείς πρώτες μέρες του 2000, κλήθηκε να λειτουργήσει με προσωπικό από την άλλη ΜΕΘ, ενώ τις τελευταίες μέρες λειτουργεί με το προσωπικό απ' τους «Αγίους Αναργύρους» - με τα 15 απ' τα 25 συνολικά άτομα, που μετακινήθηκαν.

Ετσι, δημιουργήθηκαν έντονες αντιδράσεις στο νοσοκομείο. Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ελ. Ορφανού, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, αφού υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και συνεχίζονται οι αποχωρήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να καλύπτονται». Επίσης, οι γιατροί της Πλαστικής Χειρουργικής καταγγέλλουν οτι η συρρίκνωσή της ισοδυναμεί, τελικά, με κατάργηση.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΤ Τ. Βίγλας είπε στο «Ρ»: «Επρεπε να εκμεταλλευτούμε το προσωπικό από τους "Αγίους Αναργύρους" για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια της δεύτερης ΜΕΘ, που τα έχει ανάγκη όλη η χώρα. Είναι ακατανόητο να υπάρχουν αντιδράσεις». Οσον αφορά τη συρρίκνωση της Πλαστικής Χειρουργικής, ο Τ. Βίγλας επικαλείται την πληρότητα της κλινικής, που είναι, όπως είπε, κάτω του 50%.

ΕΑΣ: Αντίσταση στη διάλυση

Την πραγματική διάσταση των εξελίξεων στο ΚΑΤ δίνει, με ανακοίνωσή του, ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός» (ΕΑΣ), που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ.

Ο ΕΑΣ, αφού θέτει ερωτηματικά για το αιφνίδιο άνοιγμα της ΜΕθ των εφτά κρεβατιών, επισημαίνει: «Η ΜΕΘ ήταν έτοιμη να λειτουργήσει εδώ και χρόνια. Ομως, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, σε καμία περίπτωση δεν είχαν την πολιτική βούληση να δώσουν τα ανάλογα κονδύλια και να κάνουν τις ανάλογες προσλήψεις, έτσι ώστε να ανοιχτεί. Προτίμησαν τώρα να το κάνουν, όμως με τρόπο τέτοιο, που και την πίτα ολόκληρη θα έχουν (καμία καινούρια πρόσληψη) και το σκύλο χορτάτο (άνοιγμα της ΜΕΘ με το προσωπικό των "Αγίων Αναργύρων"). Ανοιξαν, όμως, τη ΜΕΘ χωρίς να σκεφτούν την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, αφήνοντας ταυτόχρονα το προσωπικό έρμαιο στην αυθαιρεσία του κάθε "υπευθύνου". Σαφέστατα, η πρώτη και βασική ευθύνη είναι του ίδιου του υπουργείου, με την κατ' εξακολούθηση λειψή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και με την πολιτική των μη προσλήψεων. Με αυτόν τον τρόπο, φέρνει την Δημόσια Υγεία στην κατάσταση της εγκατάλειψης, που είναι σήμερα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ιδιωτικά "μαγαζάκια". Τώρα, βέβαια, οι διάφοροι κυβερνητικοί υπάλληλοι θεωρούν ότι όλα τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν, λύθηκαν μια και κατάφεραν να "βουλώσουν" τις τρύπες που η ίδια η πολιτική τους έφτιαξε».

Ο ΕΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από πρωτοβουλίες των σωματείων του ΚΑΤ και του Ογκολογικού, αλλά και των άλλων νοσοκομείων και ζητά:

  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των νοσοκομείων.
  • Καμία κατάργηση νοσηλευτικού τμήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ