Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Ανοιξης χρώματα

Εργο της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη
Εργο της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη
«Μπουκέτα της Ανοιξης» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης της Λουκίας Βαρλάμου, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Πρόκειται για μπουκέτα από πορσελάνη και ημιπολύτιμους λίθους και συνθέσεις από πέταλα λουλουδιών.

Οπως σημειώνει η Λ. Βαρλάμου, «από την αρχαιότητα οι Ελληνες χιλιοτραγούδησαν τη φύση, τη ζωγράφισαν στα κεραμικά τους, στόλισαν με μοτίβα της τις υπέροχες ενδυμασίες τους, ύφαναν ανθισμένα κλαδιά στα τραπεζομάντιλα, έπλεκαν στεφάνια για το καλωσόρισμα της Ανοιξης και για κάθε χαρά... Πάντοτε μου άρεσε να περπατώ στην εξοχή και να παρατηρώ τ' αγρολούλουδα. Εβλεπα στα σχήματα και τα χρώματά τους όλη την ομορφιά της ζωής. Η κάθε ώρα της ημέρας τα προικίζει με τις δικές της χάρες. Η αυγή με τα δροσερά διαμαντικά της, το μεσημέρι με το αστραφτερό του φως και το σούρουπο με τ' ακριβά του αρώματα! Σκέφτηκα ότι είναι βλασφημία να θέλω εγώ να δημιουργώ, όταν υπάρχει ζωντανή τελειότητα μπροστά μου. Πιστεύω ότι θα μου συγχωρήσουν τις ατέλειες, όπως κάνουν οι πραγματικοί φίλοι... Προσπάθησα να φτιάξω μπουκέτα τους από πορσελάνη και ημιπολύτιμους λίθους και συνθέσεις από πέταλά τους». Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20/4.

  • «Ελεγείο στην Ανοιξη» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη που εγκαινιάζεται στις 5/4 (7.30μμ) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Πρόκειται για μια σειρά καινούριων έργων (ακριλικά σε καμβά), διαφόρων διαστάσεων.

Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «με έναυσμα μιαν αέναη κίνηση, ενορχηστρωμένη ακόμη και μέσα από το παραμικρό μέλος, γνώρισμα που αποτελεί και το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τα έργα της ζωγράφου, ανεξάρτητα από το θέμα (γυναικείες μορφές, ποδήλατα, νεκρές φύσεις, πορτρέτα), το γυναικείο σώμα εδώ μετουσιώνεται σε χαρισματική νύξη αυτών καθαυτών των μεταφυσικών δρώμενων». Η ατμόσφαιρα προικίζεται «με μιαν όχι μονάχα οπτική, αλλά και ψυχική εμπειρία. Εμπειρία διττή στην περίπτωση των πορτρέτων, αφού η ζωγράφος κατορθώνει να εισχωρεί βαθιά στον ψυχισμό της συγκεκριμένης μορφής και να τον αποδίδει ατόφιο. Και αυτό, όχι βέβαια χάρη στην αποκλειστικά ρεαλιστική απόδοση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της μορφής, αλλά χάρη στο ρυθμό και την κίνηση με την οποία έχει βιώσει η Α. Σκουλικίδη την "αύρα" της κάθε μορφής». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5/5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ