Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εργατικό «Οχι» στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν, χτες, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις ενάντια στην προωθούμενη συμφωνία «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας». Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης σε Λυόν, Μασσαλία, Μπορντό, Τουλούζη, Κλερμόν Φεράν με επικεφαλής τους εργαζόμενους στο, υπό κλείσιμο, εργοστάσιο της αμερικανικής πολυεθνικής κατασκευής ελαστικών «Good year», στη Ναντ. Στο Παρίσι, κεντρική θέση ανάμεσα στους διαδηλωτές είχε και αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot Citroen, η οποία προωθεί σχέδιο «αναδιάρθρωσης», που φυσικά περιλαμβάνει περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο της γενικής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε και στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση Ολάντ, που θα έφερνε δήθεν νέο αέρα στην ΕΕ, έφερε το «ξεροβόρι» της flexicurity, της «εργασιακής ευελιξίας» «ευελφάλεια», εφαρμόζοντας την Στρατηγική της Λισαβόνας. Η συμφωνία διασφαλίζει στους εργοδότες ευκολότερες απολύσεις και δυνατότητες περαιτέρω ελαστικοποίησης των όρων εργασίας, μείωσης των μισθών. Ως αντάλλαγμα προσφέρει «ψίχουλα» περί διασφάλισης μιας υποτυπώδους ασφαλιστικής κάλυψης στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και στους ανέργους, μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στη φορολόγηση των εργαζομένων και διασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως.

Η συμφωνία συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση. Είχε επιτευχθεί, στα τέλη Γενάρη, μετά από τρίμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ενωση Εργοδοτών της Γαλλίας (Medef) και σε τρία εκ των πέντε συνδικάτων της χώρας, δεν υπέγραψαν η CGT και η FO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ