Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο και εξοπλισμοί

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αύξηση των αμυντικών δαπανών και στόχους για ανάπτυξη με δεδομένη τη στροφή στον καπιταλισμό προανήγγειλε για το 2013 ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο άνοιγμα των εργασιών της Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας λίγο πριν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Σι Τζίνπινγκ.

Το θέμα της διαφθοράς, που πάει χέρι - χέρι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, υπήρξε κεντρικό ζήτημα στην παρέμβαση του Κινέζου πρωθυπουργού, καθώς εξελίσσεται σε μάστιγα. Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της Κίνας αυτός προβλέπει για το 2013 σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 10,7%, σε ύψος 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται για μια σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια κάτι που συνδέεται με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών στο διεθνή ιμπεριαλισμό.

Ο Γ. Τζιαμπάο έθεσε ως στόχο για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη της τάξης του 7,5% και δημιουργία εννιά εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα, που σημαίνει ανάπτυξη κυρίως για τους επιχειρηματίες και ψίχουλα για τους εργαζόμενους. Ωστόσο γίνεται φανερό ότι και λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της μείωσης των εξαγωγών, η κινέζικη οικονομία προσανατολίζεται στην αύξηση της «εσωτερικής κατανάλωσης», σε μια αγορά, που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ