Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πέθανε ο Πρόεδρος Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αργά χτες βράδυ ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο θάνατος του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες Φρίας. Ηταν το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, μετά την τέταρτη κατά σειρά εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα στις 11 Δεκέμβρη για την αντιμετώπιση των κακοηθών καρκινικών όγκων.

Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και από το 1999 πρόεδρος της Βενεζουέλας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954. Εξελέγη για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1998 ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επανεξελέγη το 2006 αλλά και τον περασμένο Δεκέμβρη.

Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, στη Βενεζουέλα πάρθηκαν ορισμένα μέτρα που οδήγησαν στην άμβλυνση της ακραίας φτώχειας. Αντιμετωπίστηκε το θέμα του τεράστιου αναλφαβητισμού, σημαντικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, με τη βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας. Η Βενεζουέλα στήριξε την Κούβα ενώ συμμετείχε και σε διάφορες καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσάβες δε συγκρούστηκε με το ντόπιο κεφάλαιο.

Σημαντική στιγμή στην πορεία του Τσάβες και της χώρας, ήταν η συνένωση του λαϊκού κινήματος με το στρατό, που κατάφεραν να ανατρέψουν το πραξικόπημα που στήθηκε στη χώρα τον Απρίλη του 2002, από τη ντόπια αστική τάξη, σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ