Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ο Καββαδίας των «ταξιδιών» μας

Ο ποιητής «των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων», ο Νίκος Καββαδίας, «φεύγοντας» στις 10 Φλεβάρη του 1975, μας άφησε τα «ταξίδια» του αιώνια παρακαταθήκη, «κι ο λόγος» του «μες στο μυαλό» μας «να σφυρίζει».

Τριάντα οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν, που τελευταίο «ταξίδι έτυχε ναύλος για το»... τέλος της ζωής του, αλλά όχι για την ουσία και την αλήθεια της ποίησής του. Μιας ποίησης που μας συνεπαίρνει, ταξιδεύοντάς μας πάντα «σε δύσκολες βάρδιες», στα «παράξενα της Ιντια», στη «Νότιο Κίνα», «στην πλάτη της θαλάσσης»... Και με συντροφιά... τον Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή που «μες στο τεράστιο σώμα του είχε μι' αθώα καρδιά», πόσες φορές δεν τραγουδήσαμε, χάρη στον Θάνο Μικρούτσικο και την ευτυχή «συνάντησή» του με τον ποιητικό λόγο του Καββαδία...

Τιμώντας τον ποιητή θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιέρωμα την Παρασκευή και το Σάββατο, στον Ιανό (Σταδίου 24). Την Παρασκευή, στις 21.30, με τίτλο του αφιερώματος «...χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία...», τον λόγο του Νίκου Καββαδία τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Αννα Λινάρδου. Ο Θάνος Μικρούτσικος, μέσω video, θυμάται και μας θυμίζει... Νίκος Καββαδίας, ο θαλασσινός. Ο ποιητής του άγριου ταξιδιού. Το Μαχαίρι, ο Δόκιμος, ο Ιδανικός κι Ανάξιος Εραστής, ο Λύχνος του Αλλαδίνου και οι 7 Νάνοι, η Φάτα Μοργκάνα και το Πούσι.

Δεύτερη μέρα του αφιερώματος στον Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο...», το Σάββατο. Του ταξιδιώτη ποιητή της περιπέτειας, του ονείρου, της φυγής από την πραγματικότητα, της χωρίς όρια φαντασίας. Ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης και η Αννα Λινάρδου.

Και τις δύο μέρες συμμετέχουν οι μουσικοί: Ακης Κατσουπάκης, πιάνο, Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο, Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, κιθάρα και ενορχηστρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ