Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια είναι δικαίωμα

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τα νέα αυτά οργανογράμματα, τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων των υπουργείων, αλλά και συγχωνεύσεις και καταργήσεις εποπτευόμενων φορέων, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν "περιττοί" θα οδηγηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Και συνεχίζει: «και το νέο σχέδιο Οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), αποτελεί κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας διαμόρφωσης των μηχανισμών λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να είναι πάντα συμβατοί με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Η πείρα των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων δείχνει ότι η "μετάθεση" της διαχείρισης του πολιτισμού στην "αγορά" έχει ενταθεί και επιχειρείται πλέον μέσα από κάθε πολιτικό σχεδιασμό, από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον "Καλλικράτη". Ολα αυτά βρίσκονται κάτω από την "ομπρέλα" της στρατηγικής της ΕΕ ( Συνθήκη του Μάαστριχτ και Λισαβόνας) για ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να αντιτάξουν την πάλη τους για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας στη βάση των δικών τους συμφερόντων. Η προστασία, η διαφύλαξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και μόνο.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται οι εργαζόμενοι τόσο στον Πολιτισμό όσο και σε κάθε άλλον τομέα σήμερα περισσότερο από ποτέ να κατευθύνουν την πάλη τους στη δημιουργία προϋποθέσεων για να πάψουν οριστικά οι δημόσιοι φορείς του Πολιτισμού να δουλεύουν για λογαριασμό της κυρίαρχης αστικής τάξης και της ιδεολογίας της.

Να σταματήσει οριστικά ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους "κάτω" και πεδίο κερδοφορίας για τους "πάνω" και να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανώτερο ανθρώπινο Πολιτισμό, όπου ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ