Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Σκηνή από την ταινία (στο μέσον διακρίνεται ο Ερνστ Τέλμαν)
Σκηνή από την ταινία (στο μέσον διακρίνεται ο Ερνστ Τέλμαν)
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν, επικεφαλής του ΚΚ Γερμανίας, από το 1924 μέχρι τη σύλληψή του από τους ναζί το 1933, διοργανώνει η «New Star» στο «Τιτάνια» (από 7/3).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες για τη ζωή και τη δράση του Τέλμαν. Η πρώτη είναι «Τα νεανικά μου χρόνια» (1975) του Μπερνάρντ Στέφαν (5 μ.μ. και 10.15 μ.μ.). Ακολουθούν: «Ερνστ Τέλμαν - Ο γιος της τάξης του» και «Ερνστ Τέλμαν - Ο ηγέτης της τάξης του».

Η ταινία του Στέφαν αφορά στα νεανικά χρόνια του Τέλμαν, στην ιστορία και την κοινωνία της Γερμανίας στις αρχές του 20ούαιώνα: Το λιμάνι του Αμβούργου, οι λαϊκές αγορές, τα καπηλειά, η καθημερινή ζωή, η γνωριμία με την εκμετάλλευση που θα διαμορφώσουν την πολιτική συνείδηση του Τέλμαν.

Η ταινία εντυπωσιάζει για την εξαιρετική αναπαράσταση της καθημερινότητας στο Αμβούργο της εποχής του Κάιζερ. Η αφήγηση δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη ροή, αλλά διασπάται μέσα στις ποικίλες εντυπώσεις που δέχεται ο νεαρός Τέλμαν. Ο αρχικός αμέριμνος και εύθυμος τόνος του πρώτου μέρους δίνει σταδιακά τη θέση του σε μια άλλη θεώρηση της ζωής, καθώς ο νεαρός ήρωας ζει στη Γερμανία των ασύλων, των λιμενεργατών και της δουλειάς στο εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ