Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
«Ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας, όχι των μονοπωλίων»

Κλειστά παρέμειναν χτες τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, ενάντια στο σχέδιο οργανογράμματος του υπουργείου που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, και στις μαζικές απολύσεις στα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ, ενώ προκήρυξαν και νέα 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

Εκτός της απεργίας, χτες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση (8 μ.μ.) στο ΥΠΠΟ και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παράσταση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το σχέδιο που παρέδωσε (6/3) το ΥΠΠΟ στα σωματεία, «δε διαφέρει παρά ελάχιστα από το προηγούμενο προσχέδιο», το οποίο κατήγγειλαν όλα τα σωματεία στο χώρο του πολιτισμού. Απουσιάζουν οι Εφορείες των Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, των Ιδιωτικών Συλλογών, τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, αλλά ακόμη και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως! Απουσιάζει ακόμη και η Ειδική Υπηρεσία που σχετίζεται με την υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ. Απουσιάζουν, όμως, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις, κλάδοι και ειδικότητες. Σημειώνουν επίσης ότι ο αριθμός του προσωπικού που αναφέρεται δεν είναι οι θέσεις των τακτικών εργαζομένων, αλλά και των εκτάκτων, της «στρατιάς» των ανθρώπων που προσφέρουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα πετιούνται στο δρόμο. Ετσι, ο αριθμός «φουσκώνει» ώστε προοπτικά, εκεί που δεν φτάνουν για την προστασία των αρχαιοτήτων... να «προκύψουν» και υπεράριθμοι!

Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι με αυτά «η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό» ότι «θα φέρουν δήθεν την ανάπτυξη και θα βρει δουλειά. Φαίνεται ξεκάθαρα και με αυτόν τον εμπαιγμό ότι ο καημός της είναι να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους. Ενώ για να τσακίσει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα φέρνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και περνάει άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε ένα βράδυ, όταν πρόκειται να πληρωθούν εργαζόμενοι και να ξεκινήσουν δουλειά κολλάει σε νομικές ερμηνείες και επί μήνες ολόκληρους δεν δίνει στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται, δηλαδή δεδουλευμένα και δουλειά».

Στόχος, επισημαίνουν, «πρέπει να είναι η οργάνωση στα σωματεία μας και η σκληρή ταξική πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για ανάπτυξη υπέρ των αναγκών μας και όχι υπέρ των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ