Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα... νέα «κοινωνικά» μέτρα είναι γνωστά από παλιά!

Μέχρι το 2004, οι κυβερνώντες θα κάνουν συστηματική πλύση εγκεφάλου, εξαγγέλλοντας και ξαναεξαγγέλλοντας, μέτρα για τις «ευπαθείς ομάδες», τα οποία έχουν ανακοινωθεί ήδη από το 2000

Σε κακόγουστη φάρσα εξελίσσεται η περιβόητη «στροφή προς τα κοινωνικά προβλήματα», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια- στον ένα ή τον άλλο βαθμό- των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κάθε μέρα, προστίθενται όλο και νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία βεβαιώνουν ότι αντί για πακέτο κοινωνικών παροχών η κυβέρνηση σχεδιάζει άγριο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να επιτύχει τους ακόλουθους πολλαπλούς- αλλά και δύσκολους- στόχους, όπως:

  • του άκρως αντιλαϊκού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2001 θα πρέπει το δημόσιο χρέος να μειωθεί κατά 5 ολόκληρες μονάδες ήτοι από το 104% στο 99% του ΑΕΠ, ενώ το 2004 θα πρέπει να μειωθεί στο 84% του ΑΕΠ! Να σημειωθεί ότι οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να επιτευχτούν με δεδομένο ότι από το 2003 θα υπάρξουν νέα μεγάλα φορολογικά προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα, δηλαδή εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μείωση κρατικών εσόδων.
  • να χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής της Ολυμπιάδας του 2004, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά 700 δισ. δραχμές από τις αρχικές προβλέψεις. Δηλαδή ένα συνολικό κόστος περί τα 2 τρισ. δρχ., ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,3 τρισ. δραχμές. Η υπόθεση Ολυμπιακοί Αγώνες, όλο και περισσότερο προσομοιάζει με ρωμαϊκή φιέστα, ενώ οι κίνδυνοι δημοσιονομικής χρεοκοπίας, είναι υπαρκτοί.
  • να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του Γ` ΚΠΣ, οι οποίες, μαζί με την - προβληματική - ιδιωτική συμμετοχή ανέρχονται σε 8,5 τρισ. δραχμές μέχρι το 2006.

Ολες οι πληροφορίες από τα οικονομικά υπουργεία, σε σχέση με το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» συντείνουν στην άποψη ότι πρόκειται για μία νέα επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, που υποφέρουν από τις πολιτικές της ΟΝΕ, ενώ η λαϊκή αυτή δυσφορία τροφοδοτεί τις εσωκομματικές, εσωκυβερνητικές γκρίνιες στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο ίδιος πρωθυπουργός - γνώστης και εμπνευστής της επιχειρούμενης εξαπάτησης - ενώ έχει ανακοινωθεί πως την ερχόμενη Πέμπτη θα γνωστοποιήσει τα... νέα μέτρα, απλά θα ανακοινώσει σε «νέα συσκευασία» διάφορα μέτρα πολιτικής που έχει ήδη ανακοινώσει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός ίσως από ορισμένα ελαχιστότατα μέτρα - τη χορήγηση του ενός εκατ. δραχμών για την απόκτηση 3ου παιδιού που εξασφαλίζει... τα πάμπερς στην οικογένεια, την ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών - όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ανακοινωθούν έχουν ήδη ανακοινωθεί, πολλές φορές μέχρι σήμερα... Οι κινήσεις αυτές προδίδουν την κατάσταση ανασφάλειας αν όχι πανικού μέσα στην οποία κινείται η κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να καταφύγει στην - όχι και πρωτότυπη - εξαπάτηση, με στόχο να εξασφαλίσει μερικές πολιτικές ανάσες. Ολο όμως το εγχείρημα, δεν αποκλείεται να στραφεί εναντίον των εμπνευστών του.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, την προηγούμενη Κυριακή εμφανίστηκαν σε εφημερίδες στοιχεία για το λεγόμενο «κρυφό χρέος», η παρουσίαση των οποίων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να συνδυαστεί με την εσωκομματική αντιπαράθεση και τις τριβές στο κυβερνών κόμμα.

Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας- με διαρροές που έγιναν από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος- γίνεται γνωστό ότι:

  • μέχρι σήμερα δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσό ύψους 1,3 τρισ. δραχμών, που αποτελούν υποχρεώσεις του δημοσίου προς το ΙΚΑ ( ρυθμίστηκαν πρόσφατα με την έκδοση 15ετών ομολόγων).
  • τα χρέη των νοσοκομείων, ανέρχονται σε 250 δισ. δραχμές
  • σε πολλές εκατοντάδες δισ. δραχμές ανέρχονται οι επιστροφές φόρων που, αν και πληρώθηκαν, δεν εμφανίστηκαν σαν δαπάνη στους προϋπολογισμούς
  • έγινε εκτεταμένη χρήση της μεταφοράς τόκων, αγνώστου χρηματικού ποσού σε επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, ενώ έπρεπε να πληρωθούν το 1999 τόκοι 4 τρισ. δραχμών, αλλά πληρώθηκαν μόνο 3,5 τρισ. δραχμές και τα υπόλοιπα 500 δισ. δραχμές μεταφέρθηκαν για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα, μεταφέρανε τόκους 500 δισ. σε επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι αλχημείες αυτές είναι γνωστές στην ΕΕ, η ηγεσία της οποίας, ενώ έκανε μέχρι σήμερα τα στραβά μάτια, τώρα απαιτεί την εμφάνισή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους. Και αυτό, είναι κάτι που δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ