Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
«Ακάλυπτο» αφήνει η ΔΕΗ το νησί

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το θέμα της ξαφνικής μεταφοράς αεροστροβίλου από τη Ζάκυνθο - που μπορούσε να αντιμετωπίσει μερικώς έκτακτες ανάγκες του νησιού- στην Κρήτη

Χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ασφαλής ηλεκτροδότηση της Ζακύνθου, η ΔΕΗ, με μια αιφνιδιαστική της απόφαση, μετέφερε στην Κρήτη, έναν αεροστρόβιλο που ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μερικώς τις ανάγκες σε περίπτωση βλάβης του δικτύου του νησιού. Το θέμα, έρχεται στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και Σπύρου Στριφτάρη, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «είναι γνωστό πως το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά εμφανίζεται έντονο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη Ζάκυνθο, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού εγκαταστάθηκε αεροστρόβιλος που ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση βλάβης του δικτύου Ακτιο - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος.

Ταυτόχρονα, για την οριστική λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση εξήγγειλε την υποθαλάσσια καλωδιακή - ηλεκτρική σύνδεση Κυλλήνης - Ζακύνθου. Αντ' αυτού όμως αποφάσισε τη μεταφορά του αεριοστροβίλου στην Κρήτη εντός του Απρίλη του τρέχοντος έτους και μάλιστα πριν ξεκινήσει κάθε ενέργεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης - Ζακύνθου.

Να σημειωθεί πως η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αεροστροβίλου σε σχέση με τις ανάγκες της Κρήτης, είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους κατοίκους της Ζακύνθου μιας και δρομολογείται λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση αντί να θέτει ως προτεραιότητα το ξεπούλημα της ΔΕΗ στο μεγάλο κεφάλαιο, όφειλε έγκαιρα να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τη ΔΕΗ σε μια κατεύθυνση παροχής φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας στο λαό και σε όλα τα νησιά. Μια ενδεχόμενη βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Ζακύνθου σαν αυτή του 1993 όπου καταστράφηκε το δίκτυο στον Αίνο - θεωρητικά και πρακτικά πολύ πιθανή - θα βυθίσει το νησί στο σκοτάδι και την κυβέρνηση στις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε η μεταφορά του αεροστροβίλου να γίνει μετά την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης - Ζακύνθου
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να επισπεύσει τις εργασίες για την πραγματοποίηση της καλωδιακής σύνδεσης;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ