Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ζητά μείωση του ΦΠΑ εστίασης

Το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση επικαιροποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την τρόικα, την ερχόμενη Πέμπτη, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα συζητηθεί.

Ο ΣΕΤΕ επικαλείται στοιχεία μελέτης του σύμφωνα με τα οποία η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης οδήγησε σε μείωση του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού κατά 37% στο διάστημα 2011-2012. Παράλληλα, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ, αυξήθηκαν μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντων 1,4 δισ. ευρώ. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η του Απρίλη 2013, θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ για το 2013 και το 2014, αλλά θα αυξήσει τον τζίρο της εστίασης κατά 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Εκτιμά ακόμη ότι αυτές οι επιδόσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 50.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν λόγω της επίπτωσης της αύξησης του ΦΠΑ στον τζίρο.

Φυσικά, το ενδιαφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε άποψη περί μείωσης της άδικης υπερφορολόγησης του λαού, εξάλλου εμφανίζονται να στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική πιο φανατικά και από τους... εμπνευστές της! Ο ΣΕΤΕ, που έχει πολλά «πάρε δώσε» με την κυβέρνηση και εισπράττει πολύ κατανόηση για τις δυσκολίες που περνούν τα πιο διακεκριμένα μέλη του, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική με το «αζημίωτο», αφού έχει προωθήσει πολλά ζητήματά του για θετική και προσοδοφόρα επίλυση. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης δήλωσε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από την επαναφορά του συντελεστή στο 13% από την 1η Απριλίου 2013. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα στη συνάντηση με την τρόικα την Πέμπτη, ώστε να διορθωθεί άμεσα το σοβαρό αυτό λάθος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ