Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΕΚΑΠ ΑΕ»
Ρώσοι οι νέοι ιδιοκτήτες

Στα «χέρια» της ρωσικής εταιρείας «Donskoy Tabak JSC», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, περνά η (πρώην) συνεταιριστική καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ», έπειτα από την απόφαση που έλαβε ομόφωνα το ΔΣ της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) για την πώληση του ποσοστού ύψους 34,18% που κατέχει στην εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της καπνοβιομηχανίας που εδρεύει στην Ξάνθη (44,5%) ανήκει στο υπό εκκαθάριση τμήμα της ΑΤΕ, ενώ συμμετέχουν με 8,5% οι εργαζόμενοι της εταιρείας και με 12,5% άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ποσοστού της ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ έληγε κανονικά στις 6 του Μάρτη, ωστόσο λίγο πριν το πέρας της ημερομηνίας ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ είχε παρατείνει τον διαγωνισμό μέχρι σήμερα 20 Μάρτη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ ΣΕΚΕ και Ιβάν Σαββίδη δημοσιοποιήθηκε επισήμως το πρωί του περασμένου Σαββάτου και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΚΕ, με βάση τους όρους της συμφωνίας «διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στην ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρείας Donskoy Tabak JSC». Το τίμημα της σχετικής συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχε η κοινοπραξία που είχε συστήσει η τουρκική εταιρεία «SEBA» με τον εγχώριο εμπορικό όμιλο «ΕΛΓΕΚΑ» και χαρακτηρίζονταν ως επικρατέστερος αγοραστής του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ.

Πάντως, η πώληση μιας ακόμη δυναμικής συνεταιριστικής επιχείρησης μόνο νέα δεινά έχει να προσφέρει τόσο στους καπνοκαλλιεργητές της χώρας όσο και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, παρά τα όσα εκ του αντιθέτου υποστηρίζονται περί «στήριξης» των καπνοκαλλιεργητών και «εξασφάλισης» των θέσεων εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ