Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Εκδηλώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών

Στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό
Στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό
Εκδηλώσεις σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ με θεματολογία ανάλογη με το αντικείμενο σπουδών κάθε σχολής διοργανώνει αυτό το διάστημα η ΚΝΕ.

Η «Δημοκρατία της Βαϊμάρη»ς και ο φασισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε χτες το μεσημέρι από τις ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού της ΚΝΕ. Φοιτητές και φοιτήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση όπου μίλησε ο Χρ. Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μέσα από τη συζήτηση φωτίστηκαν πλευρές που η αστική ιστοριογραφία συσκοτίζει σκόπιμα προκειμένου να φέρει την Ιστορία στα μέτρα της. Ο ομιλητής τόνισε ότι και η εμπειρία της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» αναδεικνύει το ανυπόστατο της λεγόμενης «θεωρίας των άκρων», η οποία ασκεί ιδιαίτερη ελκυστικότητα σε αστούς και οπορτουνιστές ιστοριογράφους. Μέσω αυτής της επιχειρηματολογίας η αστική τάξη προσπαθεί να υποστηρίξει το «μονόδρομο της μέσης οδού» στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, περιφρουρώντας με αυτόν τον τρόπο την ταξική της κυριαρχία. Αναφερόμενος στο φασισμό όπως εκφράζεται σήμερα τόνισε ότι «εμείς θα πολεμήσουμε το φασισμό ως αυτό που πραγματικά είναι, ως αιχμή του δόρατος του καπιταλιστικού συστήματος».

Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου για ποιον;

Στο Γεωλογικό
Στο Γεωλογικό
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, επίσης χτες, με θέμα «Ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα: Αξιοποίηση για ποιον;» και ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ΟΒ Γεωλογικού της ΚΝΕ και παρακολούθησαν φοιτητές του τμήματος.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Γρ. Λιονής παρουσίασε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε ορυκτό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου όμως, γίνεται από μονοπωλιακούς ομίλους. Τόνισε πως η αξιοποίηση προς όφελος του λαού, μπορεί να γίνει μόνο με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που προτείνει το ΚΚΕ.

Μετά την εισηγητική ομιλία έγιναν ουσιαστικές ερωτήσεις από τους φοιτητές, που αφορούσαν τους τρόπους που ο ορυκτός πλούτος μπορεί να είναι μέσο ανάπτυξης υπέρ του λαού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε ιδεολογήματα που ακούγονται στη σχολή από καθηγητές, σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας, αλλά και τον τρόπο που μπορεί ν' αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος.

  • Αλλες εκδηλώσεις σήμερα γίνονται σε:

-- Πληροφορική Αθήνας, με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο», στη 1 μ.μ. Ομιλητής Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- ΦΠΨ Αθήνας, με θέμα «Η μαρξιστική ψυχολογία», στις 6 μ.μ. Ομιλητής Μιχάλης Κουβελάς, ερευνητής και συγγραφέας.

-- ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, (η εκδήλωση θα γίνει στο ΕΚΘ στις 5 μ.μ.) με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Ιστορικό - Αρχαιολογικό Βόλου, με θέμα «ο κοινωνικός χαρακτήρας της επανάστασης του 1821». Ομιλήτρια Β. Γάκου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Βόλου της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ (2019-11-30 00:00:00.0)
Για τον ορυκτό πλούτο και τις θέσεις του ΚΚΕ (2018-06-14 00:00:00.0)
Πολύμορφη πολιτική παρέμβαση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (2013-03-16 00:00:00.0)
Πολιτικές - πολιτιστικές δραστηριότητες στον Πειραιά (2012-12-09 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις εκπαιδευτικών (2012-10-20 00:00:00.0)
Αλλη πολιτική, για να έχουν μέλλον οι γεωλόγοι (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ