Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ας συζητήσουμε επί της ουσίας (συνέχεια)

Ναι. Ας συζητήσουμε επί της ουσίας. Κι ας μην ασχοληθούμε με τα πιθανά κίνητρα της απαράδεκτης, και ουσιαστικά ατεκμηρίωτης γενικής επίθεσης του δημοσιογράφου του «902» προς την απερχόμενη ΚΕ. Επί της ουσίας λοιπόν:

Είναι αλήθεια ότι οι θέσεις δεν ασχολούνται με τη σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Οχι μόνο ασχολούνται και συνολικά και για κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι θέσεις την εξετάζουν σε συνάρτηση και με τις τάσεις του παγκόσμιου κεφαλαίου και των μηχανισμών του, ΔΝΤ, ΕΕ κλπ. Η οικονομική κρίση είναι το πρώτο ζήτημα που βάζουν οι θέσεις.

Είναι αλήθεια ότι οι θέσεις εγκατέλειψαν το ΑΑΔ Μέτωπο; Οταν λέμε μέτωπο φυσικά εννοούμε μια σύμπραξη με τις δυνάμεις που έχουν και αυτές αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πολιτική. Στη σημερινή πολιτική κατάσταση ποια πολιτικά κόμματα έχουν τέτοια κατεύθυνση;

Η ΔΗΜΑΡ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ που δε χάνει ευκαιρία να δίνει τα διαπιστευτήριά του στις ΗΠΑ, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ; Με ποια εχέγγυα θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή συμμαχία; Οι φραστικές κορόνες όχι μόνο δεν αποτελούν στέρεη βάση για μια τέτοια συμμαχία αλλά θα αποτελούσαν ασυγχώρητη επιπολαιότητα ακόμη και αν τις «συζητούσε» το ΚΚΕ. Η ιστορία μάλιστα από το 9ο Συνέδριο και μετά τεκμηριώνει ότι κάθε φορά που το ΚΚΕ έκανε ένα προσεγγιστικό βήμα καλής θέλησης εισέπραξε σε αντάλλαγμα την προσπάθεια των εταίρων για ενσωμάτωση και διάλυσή του. Δε νομίζω ότι κατηγορεί το ΚΚΕ για εγκατάλειψη όχι του μετώπου αλλά του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα γιατί όχι μόνο δε συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα, το στόχαστρο του ΚΚΕ δεν έπαψε ποτέ να εστιάζεται στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ «αδιαφορεί» για τα μικρομεσαία στρώματα και «τα στέλνει αμαχητί στην αγκαλιά της αστικής τάξης;». Η καθημερινή πολιτική του δείχνει, όχι μόνο δε συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά βλέπουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το ΚΚΕ προσπαθεί όχι μόνο να οργανώσει αυτά τα στρώματα αλλά και να τα οδηγήσει σε μια στέρεη συμμαχία με την εργατική τάξη. Η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργατών στα μπλόκα των αγροτών, η οργανωμένη συμπαράσταση των αγροτών στη γενική απεργία των εργατών, η συμμετοχή σ' αυτή την απεργία και των μικρομεσαίων που αγωνίζονται με την ΠΑΣΕΒΕ δεν είναι μια οφθαλμοφανής και έμπρακτη απόδειξη αυτής της προσπάθειας;

Είναι αλήθεια ότι το κόμμα αρνείται να προβάλει και να διεκδικεί μέτρα αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα; Οι απανωτές προτάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, τα επιδόματα ανεργίας, το πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση του ΦΠΑ, τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, την αποτροπή των κατασχέσεων τι άλλο είναι από μέτρα ανακούφισης του λαού; Οχι μόνο αγωνίζεται για μέτρα ανακούφισης του λαού αλλά προειδοποιεί επίσης πως όσο σημαντικές κι αν είναι οι μικρές λαϊκές νίκες είναι προσωρινές και ανεπαρκείς γιατί η αστική τάξη σε πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσει να τις αναστρέψει.

Αν θα θέλαμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα όχι μόνο από την παρέμβαση του δημοσιογράφου του «902» αλλά και από την πρόσφατη εκλογική ήττα είναι ότι είναι μεγάλη ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη θεωρητική εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των μελών του και την εκλαϊκευμένη προπαγάνδα της πολιτικής του κόμματος. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εποπτικά μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Η επιτυχία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πόρταλ 902.gr δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να εργασθούν γι αυτό το σκοπό. Οσο πιο βαθιά είναι η θεωρητική κατάρτιση και όσο περισσότερο γίνεται κατανοητή η πολιτική του ΚΚΕ τόσο τα εκλογικά σκαμπανεβάσματα θα είναι μικρότερα και η κομματική συνείδηση πιο στέρεη.


Αντώνης Δημητρίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ