Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ BRICS
Δημιουργία κοινής τράπεζας

NTΕΡΜΠΑΝ.--

Στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η πέμπτη σύνοδος της ομάδας των αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, που εντάχθηκε το 2010). Σήμερα αναμένεται να μπουν από τους ηγέτες των χωρών οι τελικές υπογραφές για τη δημιουργία μίας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η αναγγελία της υπό συγκρότηση τράπεζας έγινε χτες από αξιωματούχους του BRICS μεταξύ αυτών και ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Πραβίν Γκόρντχαν που είπε ότι η νέα Τράπεζα θα έχει κεφάλαιο εκκίνησης 50 δισ. δολάρια που θα συγκεντρωθεί από τη συνδρομή έκαστης χώρας με 10 δισ. Επίσης, συστάθηκε και «Επιχειρηματικό Συμβούλιο των ΒRICS».

Χτες, στο περιθώριο της πρώτης μέρας εργασιών της Συνόδου, οι επικεφαλής των κεντρικών Τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών Κίνας και Βραζιλίας συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους, (με όγκο ετήσιων συναλλαγών 30 δισ. δολαρίων).

Επιπλέον, χτες ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε το θαυμασμό του για το «κινεζικό αναπτυξιακό μοντέλο», δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, λέγοντας ότι αποτελεί για την κυβέρνησή του «πηγή ελπίδας και έμπνευσης».

Οι BRICS συγκεντρώνουν το 21% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις έφτασαν τα 282 δισ. δολάρια το 2012 κι αναμένεται να ανέλθουν σε 500 δισεκατομμύρια το 2015, από 27,3 δισ. που ήταν πριν 11 χρόνια.

Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιείται από χτες πλήθος σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ μεγάλων εταιρειών από τις ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, με κύριο στόχο ένα σημαντικό μερίδιο στην υποσαχάρεια Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ