Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΝΟΥΝΟΥ»
Με απεργία ξεσηκώθηκαν ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση

Αμεση η αντίδραση των εργατών που έκαναν συνέλευση και αποφάσισαν κινητοποίηση

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Με δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, από την Πέμπτη το μεσημέρι μέχρι και σήμερα, απάντησαν οι εργάτες της ΝΟΥΝΟΥ, στο Κέντρο Διακίνησης της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, απέναντι στην τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή Παν. Λάγιου. Ο εργάτης - μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Ανυψωτικών Μηχανημάτων Δυτικής Αττικής, όντας απ' τους πρωτοπόρους εργάτες στο χώρο δουλειάς, απολύθηκε προχτές Πέμπτη.

Οι εργάτες αντέδρασαν άμεσα. Την ίδια μέρα προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και, με μπροστάρη τη Σωματειακή Επιτροπή της ΝΟΥΝΟΥ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, αποφάσισαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του εργάτη. Οι εργάτες περιφρούρησαν οι ίδιοι την απεργία τους, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αττικής. Από την πρώτη στιγμή, στις πύλες της επιχείρησης βρέθηκε όλο το αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου με επικεφαλής τον διοικητή του, ο οποίος - όπως καταγγέλλουν οι απεργοί - προσπαθούσε να πιέσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους για να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.

Οι εργάτες, ωστόσο, δεν υπέκυψαν. Με νέα Γενική τους Συνέλευση, χτες το πρωί, αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, με δεύτερη 24ωρη απεργία. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με δύο κλούβες των ΜΑΤ, επανήλθαν, μετά τις 12 το μεσημέρι με εντολή να ανοίξουν τις πύλες του εργοστασίου, κάτι που τελικά έγινε. Παρά τις απειλές, ωστόσο, οι εργάτες συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Στο μεταξύ, τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ. Μετά από αρκετή ώρα οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν.

Το μεσημέρι, οι εργάτες προχώρησαν σε νέα Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους και σήμερα τα χαράματα να βρεθούν ξανά στην πύλη του εργοστασίου.

Τους θέλουν «παραγωγικούς» για τα κέρδη της εταιρείας

Να σημειωθεί ότι η εργοδοτική τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς έχει ενταθεί.

Η εργοδοσία - όπως καταγγέλλουν οι απεργοί - απευθύνει διάφορα «εσωτερικά σημειώματα» κατά προτεραιότητα στους πρωτοπόρους εργάτες ή σε όσους δεν είναι ...αρκετά παραγωγικοί. Ασκεί ολόπλευρες πιέσεις, για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο χώρο δουλειάς. Αναζητά τρόπους να εξουδετερώσει κάθε εμπόδιο σ' εκείνες τις συνθήκες εργασίας που υπηρετούν την αύξηση των κερδών της.

Μάλιστα, όσοι εργάτες δεν παραλαμβάνουν τα «σημειώματα» στη δουλειά, τα παίρνουν μέσω δικαστικού κλητήρα στο ...σπίτι τους. Υπάρχουν δε περιπτώσεις, που η εργοδοσία επιβάλει ακόμη και πρόστιμο σε βάρος των εργαζομένων σε περίπτωση που καθυστερήσουν στη δουλειά.

Ενδεικτικός σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο «Κανονισμός Εργασίας» της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτόν (σελ. 13) «Κάθε εργαζόμενος οφείλει να παρέχει την εργασία του και σε άλλο τομέα ή τόπο απ' αυτούς όπου κανονικά εργάζεται και να δέχεται πρόθυμα οποιαδήποτε πρόσθετα καθήκοντα που του αναθέτουν οι προϊστάμενοί του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η απασχόληση αυτή του εργαζόμενου θα πραγματοποιείται μέσα στο νόμιμο ωράριο εργασίας και δε θα αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του». Πρόκειται, δηλαδή για την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία, όπου ο εργάτης είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι θέλει η εργοδοσία, όποτε θέλει και όταν θέλει. Να είναι δηλαδή πειθήνιος και υποτακτικός απέναντι στις εντολές της εργοδοσίας, ακόμη κι αν αυτές οι εντολές είναι πρόσθετες και επιβαρύνουν τον εργαζόμενο ή και την υγεία του.

Στο πλευρό του αγώνα των εργαζομένων στη «ΝΟΥΝΟΥ» βρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων σε «ΜΕΒΓΑΛ», «ΕΒΓΑ», «Ελληνική Χαλυβουργία», τα συνδικάτα Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», Αθήνας και Πειραιά, καθώς και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ