Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Αλλο ένα 15% βορά στους ιδιώτες

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με κάθε τρόπο, επιδιώκει η κυβέρνηση. Μετά την αποτυχία της να βρει «στρατηγικό σύμμαχο» και να του παραδώσει μέχρι και 20% των μετοχών του Οργανισμού, τώρα καταφεύγει σε έκδοση ομολογιακού δανείου και παραχώρηση μετοχών σε τράπεζες.

Χτες, σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών, η διοίκηση του ΟΤΕ και παράγοντες από εταιρίες - συμβούλους της κυβέρνησης επί ζητημάτων ιδιωτικοποίησης, αποφασίστηκε:

Το δημόσιο θα περιορίσει την άμεση συμμετοχή του στο 36%, από 51% που είναι σήμερα. Η έμμεση συμμετοχή του, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας ανέρχεται σε 54,5%.

Για την εκχώρηση ενός 5% θα εκδοθεί από το δημόσιο ομολογιακό δάνειο, μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ. Θα έχει διάρκεια 3-5 χρόνια και θα διατεθεί σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές. Το ομόλογο θα τιμολογηθεί πιθανότατα με βάση τη μέση τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή του.

Ποσοστό 10% θα διατεθεί σε όμιλο τραπεζών, που θα έχουν την υποχρέωση διακράτησης για 18 μήνες. Ακολούθως, θα διατεθεί στο «στρατηγικό σύμμαχο», εάν τελικά βρεθεί, αφού οι σχετικές προσπάθειες θα συνεχιστούν. Γι' αυτό, οι τράπεζες που θα αγοράσουν το ποσοστό είναι η «Credit Suisse First Boston» και η «UBS Warburg», που έχουν αναλάβει σύμβουλοι στη διαδικασία εξεύρεσης «συμμάχου».

Θα συνεχιστεί η επαναγορά ιδίων μετοχών από την αγορά μέχρι ποσοστού 10%, όπως είχε αποφασίσει παλαιότερα η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΤΕ. Κατά πληροφορίες, η κίνηση στόχο έχει την ενίσχυση της τιμής της μετοχής. Οι επαναγορασθείσες μετοχές πιθανά να διαγραφούν αργότερα, προκειμένου να ενισχυθεί ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Ο ΟΤΕ έχει ήδη αγοράσει το 3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επακόλουθα, θα μειωθεί η εκπροσώπηση του δημοσίου στη ΓΣ του ΟΤΕ. Η εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου θα γίνεται πλέον από τη ΓΣ. Θα αυξηθεί ο αριθμός των «ανεξάρτητων» μελών του ΔΣ, αναλογικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Τα μέλη αυτά θα εκλέγονται, επίσης από τη ΓΣ.

Από τις προαναφερόμενες κινήσεις, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ