Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια σε πολυεθνικές - καταστολή

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη βίαιη σύλληψη δύο κατοίκων Ιερισσού, έξω από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Motion Team

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη βίαιη σύλληψη δύο κατοίκων Ιερισσού, έξω από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύμορφες δράσεις, μετά και την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν, προφυλάκιση των δύο συναγωνιστών τους, κατοίκων της Ιερισσού, αποφάσισαν οι επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού. Από χτες, άνοιξαν τα μπλόκα που είχαν στήσει στις εισόδους της Ιερισσού, αφήνοντας ελεύθερη μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Την Κυριακή, από τις 10 το πρωί κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου με διαταγή του εισαγγελέα εφετών, θα απολογούνταν οι δύο συλληφθέντες 33 και 46 χρόνων, που εμφανίζονται από την αστυνομία να συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας απαιτούσαν την απελευθέρωσή τους και ταυτόχρονα διαδήλωναν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να διώξουν τους χρυσοθήρες από τον τόπο τους. Μαζικό και μαχητικό ήταν το μπλοκ του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, των Λαϊκών Επιτροπών από τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, συνοδευόμενη από στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μπήκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που από νωρίς είχε αποκλειστεί με πάνοπλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε, έστω και την τελευταία ώρα, να αποφασισθεί η απολογία των δύο συλληφθέντων να γίνει στο Δικαστικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, ζήτησε και είδε τους δύο Ιερισσιώτες που είπαν ότι παίρνουν δύναμη από τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των χιλιάδων διαδηλωτών και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη λεηλασία του τόπου τους.

Ο 33χρονος και ο 46χρονος διώκονται για 7 κακουργήματα και 11 πλημμελήματα. Απολογήθηκαν με υπομνήματα μέσα από τα οποία αρνούνται τις κατηγορίες που τούς αποδίδονται και κατήγγειλαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την προανάκριση αλλά και τη σύλληψή τους. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ανακοινώθηκε ότι κρίνονται προφυλακιστέοι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν ότι «ακολουθούνται διαδικασίες Γκουντάναμο», μίλησαν για «πρωτοφανές έλλειμμα νομιμότητας» και «δικονομικά έκτροπα», «για υποχώρηση της δικαστικής εξουσίας στην εκτελεστική». Κατήγγειλαν επίσης ότι οι δύο συλληφθέντες «κάτω από συνθήκες ακυρότητας απολογήθηκαν και κρατήθηκαν». Τέλος, σημείωσαν ότι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται δεν τεκμηριώνονται και οι δύο έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Στην Καβάλα

Μήνυμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής και της Θράκης που αντιμέτωπος με την τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, συνεχίζει τον αγώνα του, έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο λαός της Καβάλας. Μέσα από ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Καβάλας, οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να ανοίξει παρόμοιες χρυσοφόρες εργολαβίες σε Παγγαίο και Νέστο. Στο συλλαλητήριο δυναμικό «παρών» έδωσαν το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Καβάλας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα, φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμος Ζαχαριάδης, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στην Καβάλα σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας να παραδίνεται σε ιδιωτικές ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις για να τον εκμεταλλευτεί. Είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη του χρυσού γιατί η μέθοδος που ακολουθείται, αυτή της κυάνωσης είναι θανατηφόρα. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίησή του θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Καταδικάζουμε την επιχείρηση κατατρομοκράτησης των κατοίκων της Ιερισσού. Οχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να αντιδράσει οργανωμένα απέναντι σε τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μεθόδους και πρακτικές, στην κυβερνητική προπαγάνδα του "Νόμος και Τάξη" που σημαδεύουν το λαό και που θα συνοδεύουν όλο και περισσότερο την αντιλαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ