Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οχι, δεν είναι «τυχαίοι»

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας για όσα έγιναν στη Μανωλάδα συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο που πέρασε. «Λυτοί και δεμένοι», δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί, συγγραφείς, πλείστοι άνθρωποι του μεγάλου κεφαλαίου βάλθηκαν να μας πείσουν ότι δεν είναι το κυνήγι του κέρδους αυτό που φέρνει τους εργάτες αντιμέτωπους μέχρι και με πυροβολισμούς, αλλά κάποιοι... «κακοί επαγγελματίες» που εξέθεσαν και τον κλάδο και τη χώρα στο εσωτερικό και διεθνώς.

Κι όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλά στοιχεία που βεβαιώνουν ότι αυτοί που είχαν απλήρωτους τους εργάτες δεν είναι κάποιοι... τυχαίοι, αλλά διακεκριμένοι επιχειρηματίες στον κλάδο τους. «Η επιχείρηση που είχε απλήρωτους επί έξι μήνες τους μετανάστες στη Μανωλάδα δραστηριοποιείται από το 1985 στη χονδρική πώληση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ελέγχει πάνω από το 50% της ελληνικής κατανάλωσης μπανάνας. Το 65% των προϊόντων της καταλήγει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται» (από δημοσιεύματα στον Τύπο την Παρασκευή).

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι «κακές» αλλά και δέχονται τους επαίνους των αστικών κυβερνήσεων (το Μάρτη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «κόκκινο χρυσό» μιλώντας για τους μεγαλοπαραγωγούς της Μανωλάδας). Ετσι «χτίζονται» και τα πρότυπα των επιχειρήσεων, έτσι γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων, έτσι ανακάμπτει η καπιταλιστική οικονομία: Με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ