Τρίτη 23 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αναθέρμανση με μεγάλη δόση αποπροσανατολισμού

Εγγραφο που δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο Τύπο δίνει τροφή στη συζήτηση

Την αναθέρμανση της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, ως προς το χρέος και τη δυνατότητα συμψηφισμού με τη Γερμανία, προκαλεί το γερμανικό έγγραφο, που παρουσίασε η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάζεται το σύνολο των διακρατικών επαφών Ελλάδας - Γερμανίας για το θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, από το 1958 μέχρι και το Μάρτη του 1967. Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει σε ρηματική διακοίνωση (αρ. πρωτοκόλλου «Ν. 68/67», 31/4/1967) προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της αυτού εξοχότητος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

(...) Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Θυμίζουμε ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με έκθεσή του αναφέρει ότι το ύψος των ελληνικών διεκδικήσεων ανέρχεται στα 162 δισ., τα 54 εκ των οποίων αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τα 108 τις πολεμικές επανορθώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ