Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ - ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ζήτημα όλου του λαού η καθαριότητα των σχολείων

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες η Επιτροπή Αγώνα καθαριστριών δημοσίων σχολείων και η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Η επικείμενη λήξη των συμβάσεων φέρνει τις εργαζόμενες αντιμέτωπες με την ανεργία και παράλληλα εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς μπροστά στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.

Για τις 80 περίπου συμβασιούχους καθαρίστριες στα σχολεία του Περιστερίου το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Δουλεύουν με 10μηνες συμβάσεις ανάθεσης έργου που ξεκινούν το Σεπτέμβρη και λήγουν τον Ιούνη. Πανελλαδικά, ο αριθμός των εργαζομένων κάτω από αυτό το καθεστώς φτάνει τις 9.000. Οι συνθήκες δουλειάς είναι άσχημες: Από τη 1.30 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ κάθε μια προσπαθεί να καθαρίσει μόνη της ένα ολόκληρο σχολείο. Οι μισθοί τους κινούνται από 200 - 400 ευρώ.

Χήρα, με δυο παιδιά και 18 μήνες στην ανεργία: Αυτά ήταν τα «προσόντα» που της «εξασφάλισαν» τη σύμβαση, τονίζει μια εργαζόμενη. Προσθέτει πως οι περισσότερες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία.

Τη στήριξη της Λαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ο Δ. Αδαμόπουλος, που υπενθύμισε πως και πέρσι κινητοποιήθηκαν από κοινού. Τόνισε πως εργαζόμενοι και άνεργοι δεν πρέπει να φαγωθούν μεταξύ τους για το πώς θα μοιραστούν την ανεργία και τις ολιγόμηνες συμβάσεις, αλλά να παλέψουν για τα δικαιώματά τους μαζικά και συντονισμένα. Η Ε. Γιαννούλη, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα και του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού σωματείου, ανέφερε πως κάτω από την παρέμβαση ταξικών σωματείων και ριζοσπαστικών φορέων ορισμένα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αποφάσεις για ανανέωση των συμβάσεων. Η καθαριότητα των σχολείων αφορά και τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ο Π. Τσακτάνης, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και πρόσθεσε πως θα φέρει το ζήτημα στην τοπική ΕΛΜΕ.

Το ζήτημα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες, ξεκαθάρισε ο Γ. Τυμπλαλέξης, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, αλλά και τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς τους, συνολικά το λαό που θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τις «ανταποδοτικές» υπηρεσίες και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που προωθούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Τέλος, αποφασίστηκε οι εργαζόμενες και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να παρθεί απόφαση για ανανέωση όλων των συμβάσεων και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ