Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1 ΜΑΗ 2013
«Σκοπεύουμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα... »

Ενα βίντεο - χρονικό στα διδάγματα της Πρωτομαγιάς έχει επιμεληθεί το ΠΑΜΕ

Η εργατική τάξη των ΗΠΑ το 1886 σηματοδότησε την ουσία του αγώνα της με το παρακάτω τραγούδι:

Σκοπεύουμε να αλλάξουμε τα πράγματα / όχι πια να μοχθούμε απ' τα χαράματα / ίσα ίσα μόνο για να ζούμε / να μην έχουμε ποτέ μία ώρα για να σκεφτούμε / θέλουμε να νιώσουμε τον ήλιο / θέλουμε να μυρίσουμε τα άνθη / είμαστε σίγουροι πώς είναι θέλημα θεού και τ' αποφασίσαμε / να έχουμε οχτάωρο / καλούμε τις δυνάμεις από ναυπηγεία και εργοστάσια / 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες για ανάπαυση και 8 ώρες για ό,τι εμείς θέλουμε...

Με αυτούς τους στίχους ξεκινάει το βίντεο που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ, για να αξιοποιηθεί στο πολύμορφο άνοιγμα που αναπτύσσουν τα συνδικάτα στους τόπους δουλειάς μπροστά στην 1η Μάη.

Ενα χρονικό για τους αγώνες των εργατών σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από τον Μάη του 1886 στο Σικάγο, τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη, τον Μάη του 1944 στην Καισαριανή, τον Μάη του 1924 στην Αθήνα. Ημέρες σταθμοί για την εργατική τάξη, ημέρες που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δείξανε τις γροθιές τους.

Μέσα από το βίντεο αναδεικνύονται τα διδάγματα της Πρωτομαγιάς, που πρέπει να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή, να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Οι κατακτήσεις των εργατών δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους αγώνες και αντοχή. «'Η εμείς ή αυτοί. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά...»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ