Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στον καιάδα της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η κατασπάραξη των Ισπανών εργαζόμενων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνεχίζεται και ολοένα και τραγικότερη γίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και να φτάσει σε νέο ιστορικό επίπεδο, ύψους 27,16%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον 1976, τη χρονιά μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Συνολικά, όλοι οι δείκτες της ισπανικής οικονομίας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, λόγω της βαθιάς κρίσης με τους εργάτες «να πληρώνουν το μάρμαρο».

Στο τέλος Μάρτη, η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής - ΙΝΕ. Η τραγική πραγματικότητα διαψεύσει δε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι «η μικρότερη των τελευταίων ετών».

Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί και δεν περιορίζονται μόνο στο ήδη καταστροφικό νούμερο των άνω των έξι εκατομμυρίων ανέργων. Μια σειρά ποιοτικών στοιχείων καταδεικνύουν και μια σειρά άλλες τραγωδίες της ισπανικής κοινωνίας, η μεγαλύτερη όλων η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών που ανέρχεται στο 54,77%. Η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται δριμύτατα είναι οι μετανάστες, καθώς άνεργοι εξ αυτών είναι πάνω από 1,3 εκατομμύρια ή το 39,21% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Και να αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ισπανίας, μειώθηκε για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, - την 1η Ιανουαρίου 2013 ζούσαν στη χώρα 47,059 εκατομμύρια κάτοικοι, δηλαδή 205.788 λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος - εξαιτίας της μαζικής φυγής των μεταναστών, κυρίως από τη Λατινική Αμερική και ειδικά το Εκουαδόρ που σπεύδουν να επωφεληθούν από τις ειδικές προνομιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ