Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Β. Πούτιν εστίασε στα εσωτερικά προβλήματα

Από το χτεσινό σόου του Πούτιν
Από το χτεσινό σόου του Πούτιν
Μια «γεύση» από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, που γέννησε και γεννά καθημερινά η επιστροφή της χώρας στον καπιταλισμό, πήρε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής «επαφής» του με το λαό, δηλαδή ενός τηλεοπτικού σόου, που έχει καθιερώσει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της πολύωρης τηλεοπτικής εκπομπής, ο Β. Πούτιν απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις, τόσο των δημοσιογράφων, όσο και απλών ανθρώπων. Αν οι δημοσιογράφοι εστίασαν περισσότερο στα ζητήματα επιβράδυνσης της ρωσικής οικονομίας, των συγκρούσεων στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «μείγμα» διαχείρισης, που θα αποτρέψει την ύφεση, οι απλοί άνθρωποι ανέδειξαν πολλά κοινωνικά προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, όπως οι χαμηλοί μισθοί, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών Υγείας στη ύπαιθρο, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας κ.ά., την ώρα που τεράστιος πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια της πλουτοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας μοίρασε απλόχερα «δωράκια» (π.χ. παιδική χαρά σε μια πολύτεκνη οικογένεια), αλλά και υποσχέσεις, καθώς και νούμερα, σ' ό,τι αφορά την αύξηση του μέσου δείκτη της «ευημερίας» στη Ρωσία, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις αμφισβητήθηκε ευθέως από τους εργαζόμενους που έβγαιναν στον τηλεοπτικό «αέρα».

Ο ίδιος δικαιολόγησε την «πρώτη γενιά» των πολιτικών, που μετά την ολοκλήρωση της αντεπανάστασης στη ΕΣΣΔ, συνέβαλε στο ξεθεμελίωμα των κοινωνικών κατακτήσεων του σοσιαλισμού, στο πρόσωπο του Α. Τσουμπάις, πρώην κυβερνητικού στελέχους επί Γιέλτσιν και σήμερα επικεφαλής της κρατικής εταιρείας «Rusnano», που ασχολείται με τον τομέα της νανοτεχνολογίας. Δήλωσε μάλιστα, πως «κάποιος θα έπρεπε να τα κάνει αυτά που έγιναν, αν και έγιναν και πολλά λάθη» κι αποκάλυψε πως στο περιβάλλον του Τσουμπάις βρίσκονταν Αμερικανοί πράκτορες της CIA, που πλούτισαν στη Ρωσία από την ιδιωτικοποίηση εκείνων των χρόνων.

Ο Β. Πούτιν, απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις για το σήμερα και την πολιτική των σημερινών αρχών (π.χ. στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων), δεν απέφυγε να «τσαλαβουτήσει» στον αντικομμουνισμό, ιδιαίτερα την περίοδο που επικεφαλής του σοβιετικού κράτους ήταν ο Ι. Στάλιν, ανακυκλώνοντας την αντισοσιαλιστική προπαγάνδα περί «διώξεων».

«Αντιτρομοκρατική» συνεργασία

Σ' ό,τι αφορά τα διεθνή ζητήματα ο Β. Πούτιν τάχτηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και την ίδια ώρα τις κριτίκαρε, γιατί οι ΗΠΑ είχαν ποικιλοτρόπως στηρίξει στο παρελθόν το ένοπλο αποσχιστικό κίνημα στην Τσετσενία. Ακόμη, με αφορμή το λεγόμενο «νόμο Μαγνίτσκι», μίλησε για «αυτοκρατορική συμπεριφορά των ΗΠΑ στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε μια πολύωρη συνέντευξη (4 ωρών και 47 λεπτών) ο Β. Πούτιν, παρέκαμψε σοβαρά ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, όπως είναι οι εξελίξεις στη Συρία, το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι σχέσεις με την Κίνα και η ένταση σε διάφορα σημεία του Ειρηνικού Ωκεανού, δηλαδή ζητήματα που κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν το «κύριο πιάτο» σε ανάλογες συνεντεύξεις του Ρώσου Προέδρου.


Ι.Π. - Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ