Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για πρόσφυγες - μετανάστες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου πραγματοποίησε την Τρίτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου - Ταύρου, καθώς στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες, για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με τον επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος, όπου διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ενημερώθηκε ότι σε υπόγεια κελιά χωρητικότητας 13 ατόμων κρατούνται σήμερα 24 μετανάστες και πολλές φορές έχουν φτάσει τους 30 με 35. Επισκέφτηκε στη συνέχεια τους κρατούμενους μετανάστες, οι οποίοι κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, συγκεκριμένα ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, ότι υπάρχει έλλειψη ειδών προσωπικής υγιεινής, ότι δεν έχουν ουσιαστικά δικαίωμα επικοινωνίας, πρόσβαση σε γιατρούς και περίθαλψη, ότι έχουν προβλήματα υποσιτισμού.

Το κυριότερο όμως που τους απασχολεί είναι ότι κρατούνται άδικα για πολλούς μήνες ο καθένας, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν «χαρτιά», ακόμη και όσοι από αυτούς είναι πολιτικοί πρόσφυγες, και για το λόγο αυτό στοιβάχτηκαν στο υπόγειο μπουντρούμι του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να βλέπουν το φως του ήλιου και χωρίς να έχουν την οικονομική και πρακτική δυνατότητα να ζητήσουν νομική βοήθεια.

Η αντιπροσωπεία δήλωσε την αλληλεγγύη της στους μετανάστες κρατούμενους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη συμπαράστασή της. Αυτή η βαρβαρότητα, τόνισε, η κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έχει οδηγήσει τους κρατούμενους μετανάστες στην απόγνωση και ορισμένους από αυτούς μέχρι και σε απόπειρα αυτοκτονίας και απεργία πείνας, πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική αρωγή και να κλείσουν όλα τα κέντρα - κολαστήρια κράτησης. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια, έχουν οικογένειες κλπ. Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, να υπάρξει απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, ρήξη με την πολιτική της ΕΕ. Να ακολουθηθούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, καθώς και αντιδραστικών καθεστώτων. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ