Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δύο γυναίκες δίνουν μάχη για τη ζωή...

...μετά τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σε όργιο άγριας καταστολής εξελίχθηκε, για ακόμα μία φορά η επέμβαση 22.000 και πλέον αστυνομικών κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ταξίμ. Ενα κορίτσι 17 ετών, η Ντιλάν Αλπ, κόρη εργάτη στην κλωστοϋφαντουργία και μία δασκάλα 27 ετών, η Μεράλ Ντενμέζ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, τα οποία τις χτύπησαν στο κεφάλι. Η 17χρονη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη, καθώς υπέστη κάταγμα στο κρανίο, ενώ και η 27χρονη μετά από αντίστοιχο χτύπημα νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή της. Εικόνες ντροπής εξελίχθηκαν και έξω από τα γραφεία της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DISK, που καλούσε μεταξύ άλλων στην Ταξίμ, παρά την απαγόρευση. Αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας, απειλώντας και βρίζοντας χυδαία τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με επίκεντρο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τη Συρία, λέγοντας ότι στην ατζέντα των συνομιλιών του θα είναι και οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του Μπασάρ αλ Ασαντ, εναντίον των αντικαθεστωτικών. Με αφορμή και τις συνεχιζόμενες λαϊκές αντιδράσεις για την ανάπτυξη των «Πάτριοτ» στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διέψευσε χτες ότι τα συστήματα αγοράστηκαν από την Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι ήρθαν στη χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το κόστος ανάπτυξης καλύπτεται από τις χώρες που τους έστειλαν.

Ο Ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε, παράλληλα, τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στη Σινόπη, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στη χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλιστα να θέλει ενίσχυση των σχέσεων και τη συνεργασία ιαπωνικών και τούρκικων εταιρειών για την κατασκευή σειράς έργων υποδομής όπως η κατασκευή της νέας γέφυρας του Βοσπόρου και το αεροδρόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ