Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ επιμένει στα περί «εβραϊκού κράτους»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποφασισμένος να θέσει σε δημοψήφισμα μια ενδεχόμενη τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους δήλωσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιμένοντας σε αναφορές σχετικά με το Παλαιστινιακό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει κάποιου είδους κλίμα επί του θέματος. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τελική έγκρισή της. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι το 2010 υιοθετήθηκε νόμος που προβλέπει ότι σε περίπτωση που τεθεί επί τάπητος ο ενδεχόμενος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής από τα συριακά υψώματα του Γκολάν και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα, θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα 2/3 της ισραηλινής 120μελούς βουλής.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται μόλις μία μέρα μετά από τις διαρροές που έγιναν από συνεργάτες του σχετικά με τη νέα εκδοχή που φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει σε όποια απόπειρα επανάληψης διαλόγου επιτευχθεί. Κατά την εκδοχή αυτή, το Παλαιστινιακό δεν είναι ζήτημα εδαφικό, δηλαδή κατοχής, αλλά ζήτημα «έλλειψης βούλησης από την παλαιστινιακή πλευρά ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος του έθνους των εβραίων». Πρόκειται για άλλον έναν προκλητικό ελιγμό από πλευράς ισραηλινής ηγεσίας, καθώς εκτός του ότι μεταθέτει το πλαίσιο της όποιας συζήτησης, επί της ουσίας επιμένει και στην αναγνώριση του Ισραήλ ως «κράτος του εβραϊκού έθνους», ορολογία που δημιουργεί σειρά επιπλοκών κυρίως ως προς τη συνέχεια της παρουσίας των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα εντός Ισραήλ, αλλά και ως προς τις αποζημιώσεις που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες μπορούν να διεκδικήσουν. Επιπλέον, η ορολογία «κράτους του εβραϊκού έθνους» δημιουργεί ζητήματα και εντός του ίδιου του Ισραήλ, με μεγάλο τμήμα του ισραηλινού πληθυσμού να διαφωνεί, αφού το ίδιο δεν αυτοπροσδιορίζεται μόνο θρησκευτικά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μέχρι πριν ένα μήνα, διοικητής των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δ. Οχθη, πόστο που κρατούσε επί πολλά χρόνια, στρατηγός Χαγκάι Μορντεχάι, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στη μείωση της βίας στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος έπαιξε ρόλο, εκτός της διευκόλυνσης των μετακινήσεων και της παροχής περισσότερων αδειών εργασίας στο Ισραήλ, κυρίως η ενισχυμένη παρουσία του ισραηλινού στρατού. Η εκτίμηση Μορντεχάι δίνει το στίγμα ότι ουδόλως υπάρχει η σκέψη στο μυαλό των Ισραηλινών ιθυνόντων να διαπραγματευτούν το οτιδήποτε σχετικά την κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ