Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Συλλήψεις αξιωματούχων για απόπειρα πραξικοπήματος

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Οι αρχές του Τσαντ προχώρησαν χτες στη σύλληψη ανεξακρίβωτου αριθμού στρατιωτικών αξιωματούχων και τουλάχιστον ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί και την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Τσαντιανός υπουργός Πληροφοριών, Χασάν Σίλα Μπάκαρι, πρόσθεσε ότι η σύλληψη των κατηγορουμένων έγινε το πρωί της Πρωτομαγιάς και ότι οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν στενά από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αλλες πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο συλληφθείς αντιπολιτευόμενος βουλευτής είναι ο Σάλεχ Μακί.

Πάντως, μόλις πριν μία βδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντεμπί είχε κατηγορήσει τη γειτονική Λιβύη για σχέδια αποσταθεροποίησης, επειδή, όπως υποστήριξε, επέτρεψε σε Τσαντιανούς μισθοφόρους να δημιουργήσουν στη μεθόριο στρατόπεδο εκπαίδευσης ενόπλων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Ιντρίς Ντεμπί γνωρίζει καλά από πραξικοπήματα, καθώς και ο ίδιος το Δεκέμβρη του 1990 είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Χισέν Αμπρέ και έκτοτε μονοπωλεί την εξουσία μέσω της «επανεκλογής» του σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά καιρούς εξυπηρετεί πρόθυμα τα σχέδια δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τελευταίο δείγμα «γραφής» την υποστήριξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη με την αποστολή περίπου 2.000 Τσαντιανών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ