Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει η Ουάσιγκτον για «αναθέρμανση» διαλόγου

ΡΩΜΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη τελικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», δήλωσε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος συζήτησε το Παλαιστινιακό με την Ιταλίδα ομόλογό του, Εύα Μπονίνο, και τον Ιορδανό ομόλογό του, Νάσερ Τζούντεχ, στη Ρώμη. Ο Κέρι επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στην περιοχή και θα συναντήσει εκ νέου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, στις 20 ή 21 Μάη, χωρίς, πάντως, να είναι σαφές αν κομίζει κάποιο νέο σχέδιο αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Τη «διάθεση» της κινεζικής ηγεσίας να αναμειχθεί περαιτέρω στον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο και κατ' επέκταση να διευρύνει την επιρροή της σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής επαναδιατύπωσε, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Ο τελευταίος, αν και δεν ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επέμεινε στην αναγκαιότητα «αναθέρμανσης» του διαλόγου και επίτευξης μόνιμης συμφωνίας.

Παρ' όλα αυτά, το κλίμα στα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι τόσο «συναινετικό» καθώς χτες η ισραηλινή ηγεσία ενέκρινε άλλες 296 νέες κατοικίες στον εποικισμό Μπέιτ Ελ, σε κατεχόμενο έδαφος, προκαλώντας τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις διά του Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος μίλησε για «σαμποτάρισμα κάθε προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου». Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω έκθεση της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης Β'Tselem, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από την ισραηλινή επίθεση, τον περασμένο Νοέμβρη στη Γάζα, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τους 167 Παλαιστινίους νεκρούς, οι 87 ήταν άμαχοι, γεγονός που καταρρίπτει τους γνωστούς ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «πληγμάτων ακριβείας κατά τρομοκρατών».

Κόλαφος είναι και η έκθεση ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τα επίπεδα φτώχειας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία αναφέρει ότι εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής (που ονομάζεται «πολιτική διαχωρισμών»), το ποσοστό φτώχειας των Παλαιστινίων που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των Ισραηλινών, καθώς υπόκεινται σε ένα «ειδικό καθεστώς» και δεν μπορούν να συνδέσουν τις δραστηριότητές τους ούτε με την ισραηλινή ούτε με την παλαιστινιακή οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83% των παιδιών των Παλαιστινίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ιερή Πόλη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά των Ισραηλινών είναι 45%. Πρόκειται για συνθήκες που εξωθούν τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ελπίδες» Κέρι για επανάληψη της διαπραγμάτευσης (2014-05-02 00:00:00.0)
Πιέσεις Κέρι με στόχο συμφωνία - πλαίσιο (2013-12-14 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί (2013-06-29 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί (2013-06-29 00:00:00.0)
Δεν δέχεται τους παλαιστινιακούς όρους ο Νετανιάχου (2013-06-11 00:00:00.0)
Τακτική περί «ενδιάμεσης» συμφωνίας προωθεί ο Νετανιάχου (2010-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ