Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΓΟΥΝΑΣ
Δωδεκάωρη και ανασφάλιστη εργασία

Αθλιες συνθήκες εργασίας, για να μπορούν οι βιομήχανοι να διατηρούν τα κέρδη τους

Η ανάπτυξη του κλάδου της γούνας και τα κέρδη των βιομηχάνων γουνοποιών, που χτίζονται με τον ιδρώτα των άγρια εκμεταλλευόμενων εργατών, αναδεικνύεται και μέσα από την 38η διεθνή έκθεση γούνας που πραγματοποιείται από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή στην Καστοριά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, μέσα στο 2012-13 η ελληνική γουνοποιία αγόραζε (και μεταποιούσε) το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε το 10% έτοιμου ενδύματος. Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την έκθεση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Σκορδάς ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέα κίνητρα τους γουνοποιούς βιομήχανους μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.

Η τρικομματική κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχης) χέρι χέρι με τους μεγαλοβιομήχανους πανηγύριζαν για την ανάπτυξη του κλάδου, για τα υπερκέρδη που καταγράφει, για την πρότυπη καθετοποιημένη ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα για την περιοχή, για παγκόσμιο κέντρο γούνας.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%, τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 20-25 ευρώ για 10-12 ώρες δουλειάς χωρίς ασφάλιση. Η ανασφάλιστη εργασία έχει γενικευτεί και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στα βυρσοδεψεία και στις φάρμες θυμίζει Μανωλάδα. Οι αναθυμιάσεις του θείου στα βυρσοδεψεία, που προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση, κάνει ανυπόφορο ακόμη και το πέρασμα έξω από αυτά, ενώ οι έννοιες «υγιεινή και ασφάλεια» των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Καστοριάς - Σιάτιστας του ΚΚΕ απευθύνονται στους εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας, στους αγρότες, στον εργαζόμενο λαό της περιοχής και τους καλούν να σκεφτούν ποιοι κερδίζουν από αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου χτίζουν τα κέρδη τους με τον ιδρώτα των εξαθλιωμένων εργατών και το καπιταλιστικό κράτος τούς επιβραβεύει με νέες επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και προνόμια. Οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου, ενώ έχουν ανασφάλιστους και απλήρωτους εργαζόμενους κάνουν "δωρεές και ευεργεσίες". Η χρηματοδότηση συσσιτίων για τους ανέργους και απόρους από τους μεγαλοβιομήχανους του κλάδου εντάσσεται στο σχέδιο της αποδοχής και προσαρμογής στη φτώχεια και την παρατεταμένη ανεργία. Δεν είναι καν φιλάνθρωποι, ακόμα κι απ' αυτά κερδίζουν τη συναίνεση και την υποταγή.

Εργάτη εσύ παράγεις τον πλούτο, σε σένα πρέπει να ανήκει.

Λύση υπάρχει. Είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και στον κλάδο της γούνας, ώστε η παραγωγή και η ανάπτυξη να μην υπηρετούν τα κέρδη των λίγων αλλά τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην πληρώσουν ξανά οι γουνεργάτες τις απώλειες κερδών απ' το εμπάργκο (2014-08-19 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των γουνεργατών (2013-05-14 00:00:00.0)
Ζητούν νέα προνόμια (2009-07-03 00:00:00.0)
Να στηριχτούν οι οικοτεχνίες γούνας (2003-11-19 00:00:00.0)
Ο Μ. Καραμπατζιάς στη Σιάτιστα (2002-05-08 00:00:00.0)
Τους πνίγουν τα χρέη (1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ