Πέμπτη 16 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Χτυπούν τις Συμβάσεις γιατί θέλουν τους εργάτες εντελώς ανυπεράσπιστους

Η νέα επίθεση καθιστά επιτακτική τη διαφώτιση για τη σημασία και το ρόλο της ίδιας της Συλλογικής Σύμβασης

Η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς, αφού αυτές συνδέονται συνολικά με τους όρους εργασίας, αφορούν πλήθος κατακτήσεων που έχουν αποσπάσει οι εργάτες με τη δύναμη της ταξικής οργάνωσης και πάλης.

Πρέπει να σημάνει πανεργατικός «συναγερμός». Με συσκέψεις, συνελεύσεις, να αναδειχτεί ότι οι εργοδότες «χτυπούν» τις ΣΣΕ γιατί θέλουν εντελώς ανυπεράσπιστους τους εργάτες, στοχοποιούν τη συλλογική οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης γιατί ακριβώς μέσα από αυτή είναι που μπαίνουν εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα.

Η Σύμβαση των λιθογράφων

Χαρακτηριστική είναι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008 που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στην Εκτυπωτική Βιομηχανία, στα λιθογραφεία, στα εργοστάσια και επιχειρήσεις Γραφικών Τεχνών όλης της χώρας και της οποίας η μετενέργεια έπαψε να ισχύει στις 21 Αυγούστου 2012. Σύμφωνα με αυτήν:

-- Χορηγείται επίδομα γάμου (άρθρο 5) 10% επί του βασικού ημερομισθίου ανεξάρτητα αν ο σύζυγος εργάζεται, συνταξιοδοτείται ή ασκεί κάποιο επάγγελμα. Το επίδομα χορηγείται και σε άγαμους γονείς, σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και σε διαζευγμένους.

-- Η άδεια μητρότητας, συνολικά 17 εβδομάδων, καθώς και η άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού κατοχυρώνεται επίσης μέσα στην κλαδική (άρθρο 7).

-- Στο άρθρο 8 προβλέπεται η άδεια σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών μέχρι και 14 ημέρες κατ' έτος, αν ο εργάτης έχει τρία παιδιά και πάνω. Επίσης άδειες δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος (έως 22 εργάσιμες ημέρες για εργαζόμενο που δουλεύει 4 χρόνια στην ίδια επιχείρηση), όπως και για εργαζόμενο που έχει παιδί με αντίστοιχο νόσημα, ενώ άδεια μέχρι και ένα μήνα κατ' έτος δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS.

-- Κατοχυρώνεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% (άρθρο 10) και προσαύξηση νυχτερινής απασχόλησης ύψους 50% (άρθρο 12).

-- Επίσης, κατοχυρώνονται οι ετήσιες κανονικές άδειες (άρθρο 13), το επίδομα άδειας (άρθρο 15) καθώς και η άδεια για σπουδαστές και μαθητές (άρθρο 16).

-- Στο άρθρο 17 προβλέπεται η χορήγηση γάλακτος και στο άρθρο 18 η χορήγηση δύο φορμών εργασίας (αντικαθίστανται κάθε χρόνο).

-- Στο άρθρο 19 ορίζονται οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας σε 40 οι οποίες κατανέμονται σε πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή.

-- Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζονται στην εν λόγω Σύμβαση είναι η σύνθεση των μηχανών (άρθρο 20), η οποία στην ουσία εντάσσεται στα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία. Είναι ενδεικτικό το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της «Ιριδας», στο οποίο ένας εργαζόμενος, που δούλευε μόλις 3 εβδομάδες στην επιχείρηση, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη δετική μηχανή (stacker). Ο εργαζόμενος μάλιστα δούλευε μόνος του. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με αφορμή το ατύχημα είχε τονίσει πως «δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει σαν αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας. Αναδεικνύει την επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης των λιθογράφων μιας και βασικό κομμάτι της σύμβασης είναι ο καθορισμός, ελάχιστης σύνθεσης ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή».

-- Τέλος, στην κλαδική Σύμβαση (άρθρο 23) προβλέπεται ακόμη και το διάλειμμα εργασίας, διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις 6 ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ