Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ψήφισε νομοσχέδιο ανακούφισης των τραπεζών

Διευκολύνει τα τραπεζικά ιδρύματα να εισπράξουν έστω και σε μεγαλύτερες δόσεις ποσά που είχαν ξεγραμμένα

Με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χτες το νομοσχέδιο για το «πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών», με το οποίο επιδιώκεται η διασφάλιση των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι η πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που στενάζουν από τη ληστεία των τραπεζών.

Στη ρύθμιση, που ισοδυναμεί με την καταβολή μικρών μηνιαίων δόσεων για 48 μήνες, μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι είναι σε θέση να προσφέρουν υποθήκες στους τραπεζίτες, είναι άνεργοι ή έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, το «κόστος» που υποτίθεται ότι θα έχουν οι τράπεζες από αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα το πληρώσουν μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος!

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τροπολογία της ΔΗΜΑΡ που προέβλεπε παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2015. Υπάρχει, είπε, ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013 και η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα στο τελευταίο δίμηνο του έτους - όπως πέρσι - σε συνεννόηση με την τρόικα και με τη «μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία». Επίσης, έκανε δεκτή τροπολογία σύμφωνα με την οποία τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό θα είναι ακατάσχετες.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι αυτό διασφαλίζει τα πιστωτικά ιδρύματα για να μειωθούν οι επισφάλειές τους και πρόσθεσε ότι ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι «πρόγραμμα βελτίωσης των διασφαλίσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τους δανειολήπτες». Η προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό, συνέχισε, ήταν ένας άλλος τρόπος για την αύξηση της κερδοφορίες των καπιταλιστών και στα δάνεια προσέφυγαν οι λαϊκές οικογένειες γιατί το πενιχρό τους εισόδημα δεν μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους.

Σχετικά με τη συζήτηση για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για ένα ή δύο χρόνια, είπε ότι δεν λύνει το πρόβλημα, αφού σε ένα ή δύο χρόνια δεν πρόκειται να αυξήσουν τα εισοδήματά τους τα λαϊκά στρώματα. Πρότεινε να υπάρξει ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και να επεκταθεί και για χρέη στο Δημόσιο.

Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, την οποία όμως πρόσφατα απέρριψε η τρικομματική πλειοψηφία στη Βουλή, πρόταση από την οποία έχαναν οι τράπεζες και ωφελούνταν τα λαϊκά νοικοκυριά. Η πρότασή μας, είπε, απαντά στα μεγάλα αδιέξοδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης απαντά στις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ